Συναγερμός έχει σημάνει στην Καβάλα, όπου εντοπίστηκαν 24 κρούσματα κορωνοϊου σε βιομηχανία της περιοχής. Συνολικά ελήφθησαν 120 δείγματα από εργαζόμενους και ο έλεγχος τους βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στο σημείο μεταβαίνει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ προκειμένου να γίνουν έλεγχοι στην περιοχή και τα γύρω χωριά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικά ΜΜΕ, έχει ξεκινήσει η διαδικασία ιχνηλάτησης σε συγγενείς και κοντινά πρόσωπα με τα οποία ήρθαν σε επαφή τα κρούσματα.  

Το εργοστάσιο έχει σφραγιστεί ήδη από την Παρασκευή όταν εντοπίστηκαν τα δύο πρώτα κρούσματα και έγιναν τα τεστ σε 120 εργαζομένους. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, τα περισσότερα από τα 24 κρούσματα αφορούν ασυμπτωματικούς ασθενείς. 

Τοπικές ιστοσελίδες ενημέρωσης αναφέρουν πως στην όλη διαδικασία δεν εμπλέκεται το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκεί, αναμένονται τα αποτελέσματα τριών «ύποπτων» δειγμάτων τα οποία όμως, σύμφωνα με τη Διοίκηση, δεν εμπνέουν κάποια ανησυχία.

Τις τελευταίες ημέρες στην Καβάλα εντοπίζονταν καθημερινά κρούσματα κορωνοϊού, με αποτέλεσμα την επαγρύπνηση των αρμόδιων Αρχών. 

 

 

ΕΟΔΥ: Στο ισόγειο του Διοικητηρίου οι επαφές των κρουσμάτων

Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου 1 Αυγούστου 2020 κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας έχει εγκατασταθεί στην αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης» στο ισόγειο του κτιρίου του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

Εκεί προσέρχονται συγγενείς αλλά και επαφές των 24 που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό με σκοπό να υποβληθούν με τη σειρά τους σε τεστ και να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ιχνηλάτησης.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, μέχρι αύριο θα πραγματοποιηθούν 140 διαγνωστικά τεστ στο σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνται στην επιχείρηση. Μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων οι 24 εργαζόμενοι παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Όταν αρχικά βρέθηκαν τα δύο πρώτα κρούσματα μεταξύ των εργαζομένων, η διεύθυνση της επιχείρησης ανέλαβε η ίδια το κόστος όλων των τεστ που έγιναν στους εργαζόμενους σε ιδιωτικό εργαστήριο της Καβάλας.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Αναστασία Αντωνίου – Πούγγουρα, εξέφρασε την ικανοποίησή της από το γεγονός ότι ο ΕΟΔΥ κινήθηκε με ταχύτατους ρυθμούς προκειμένου να κάνει όλα τα απαραίτητα τεστ στους εργαζόμενους και τα συγγενικά τους πρόσωπα. «Είναι σημαντικό το γεγονός», τονίζει η κυρία Αντωνίου, «ότι από πολύ νωρίς ξεκίνησαν τα τεστ και η ιχνηλάτηση σε μία προσπάθεια να μην υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη διασπορά του ιού. Πιστεύουμε ότι τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ θα παραμείνουν στην Καβάλα και τις επόμενες ημέρες προκειμένου να γίνουν διαγνωστικά τεστ σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες, δεδομένου του μεγάλου αριθμού επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που υπάρχουν στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας. Για μία ακόμη φορά απευθύνουμε έκκληση προς όλους να τηρούν με αυστηρότητα όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα γιατί μόνο έτσι θα καταφέρουμε να περιορίσουμε την μετάδοση του ιού. Πρέπει να τονίσω προς όλες τις κατευθύνσεις και σε όλους τους τόνους ότι τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα είναι κρίσιμα και πρέπει όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά να αναλάβουμε τις ευθύνες μας».

 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας ζητάει τη διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ για κορωνοϊό

Η συνεχιζόμενη αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορωνοϊού σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας έχει σημάνει συναγερμό στις εμπλεκόμενες υγειονομικές και διοικητικές αρχές της περιοχής, θέτοντας ακόμα πιο επιτακτικά την αυστηρή τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων και την εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας προκειμένου να αποφευχθεί ένα τοπικό lockdown.

Μπροστά σε αυτό τον κίνδυνο το διοικητικό συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας (ΙΣΚ) συνεδρίασε εκτάκτως και με ανακοίνωση του συστήνει προς όλους τους πολίτες της περιοχής να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης και να ακολουθήσουν τα μέτρα που προτείνει ο ΕΟΔΥ για τη μη μετάδοση του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό ο ΙΣΚ ζητάει από τον ΕΟΔΥ, το υπουργείο Υγείας, το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για τη διεξαγωγή μαζικών διαγνωστικών τεστ για τον κορωνοϊό μέσω των κινητών μονάδων, αλλά και την λήψη επιπρόσθετων μέτρων για την αναχαίτισή του.

Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας Αναστασία Αντωνίου – Πούγγουρα μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ τόνισε ότι η επόμενη εβδομάδα θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την πορεία της εξέλιξης του κορωνοϊού στην περιοχή της Καβάλας και πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ανησυχία στην Καβάλα από την αύξηση των κρουσμάτων

Έκκληση προς όλους τους πολίτες να τηρούν αυστηρά όλα τα μέτρα υγεινής και προστασίας προκειμένου να αποφευχθεί ένα πιθανό τοπικό lock down σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, απηύθυνε ο νομίατρος Χρήστος Παπαδόπουλος, στη διάρκεια συνέντευξης Tύπου που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Κώστα Αντωνιάδη.

Τα αυξημένα κρούσματα του κορωνοϊού, σε περιοχές, τόσο του δήμου Καβάλας όσο και του δήμου Παγγαίου, έχουν σημάνει συναγερμό στις διοικητικές και υγειονομικές αρχές, που πλέον κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνουν την ανάγκη να ληφθούν ακόμα αυστηρότερα μέτρα, προκειμένου να μη χρειαστεί να εφαρμοστεί κάποιο τοπικό lock down. Μάλιστα, ιδιαίτερη σημασία δίνεται τις τελευταίες ώρες στην ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, προκειμένου αυτά να απομονωθούν και να μην υπάρχει διασπορά στην κοινότητα.

Ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι «κρούσματα υπάρχουν σε όλους σχεδόν τους δήμου της Π.Ε. Καβάλας και στη Θάσο και στον δήμο Νέστου. Ήδη έχουμε κάνει ιχνηλατήσεις σε κάποιες περιπτώσεις, όπου κρίναμε απαραίτητο. Βέβαια, πρέπει να καταλάβουμε ότι ο αριθμός των τεστ που μπορούν να γίνουν δεν είναι απεριόριστος, όχι μόνο για την Καβάλα, αλλά πανελληνίως. Και από τη στιγμή που βλέπουμε ότι υπάρχει γενικά αύξηση του κορωνοϊού στη χώρα, προφανώς θα αυξηθεί και ο αριθμός των τεστ, αν υπάρχει ένα όριο σε αυτά».

«Εμείς», συνέχισε ο νομίατρος, «προσπαθούμε σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ να βρούμε τους θετικούς και να απομονώσουμε τις επαφές τους, ώστε να μην έχουμε περαιτέρω μετάδοση της νόσου. Από ένα σημείο και μετά, όταν αρχίζεις και έχεις αρκετά κρούσματα, δεν ψάχνεις από πού κόλλησε ο άλλος. Γι’ αυτό τόνισα, ότι πλέον είναι πιθανό να κολλήσει ο καθένας από οπουδήποτε, γιατί άρχισε ο ιός να κυκλοφορεί στην κοινότητα. Πρέπει να υπάρχει πολλή προσοχή και θα πρέπει να ανακοπεί η περαιτέρω μετάδοση από τις στενές επαφές των θετικών κρουσμάτων».

Για το αν υπάρχει ενδεχόμενο τοπικού lockdown, ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε πως «αυτό είναι που πρέπει να αποφύγουμε, όπως έχει πει και ο αρμόδιος υφυπουργός, ότι είναι το απευκταίο μέτρο, είναι το τελευταίο μέτρο που θα θέλαμε να ληφθεί. Δεν είμαστε σε αυτή τη φάση, αλλά πρέπει εμείς από μόνοι μας να κάνουμε ένα lockdown στον κορωνοϊό, ατομικά ο καθένας, για να μην πάμε σε τέτοια γενικευμένα μέτρα τα οποία θα είναι καταστροφικά. Με τα απλά μέτρα μπορούμε να κλείσουμε την πόρτα στον ιό, ώστε να μη μας προσβάλει, κάνοντας εμείς το lockdown αυτόματα».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης