Συνεχίζεται η δίκη Γιακουμάκη: Εννέα στο εδώλιο για τα βασανιστήρια στον φοιτητή

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 7 Μαΐου 2019, 10:37
Συνεχίζεται η δίκη Γιακουμάκη: Εννέα στο εδώλιο για τα βασανιστήρια στον φοιτητή

Με εξετάσεις νέων μαρτύρων θα συνεχιστεί σήμερα η δίκη για τον θάνατο του σπουδαστή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων Βαγγέλη Γιακουμάκη, η οποία είχε διακοπεί στις 12 Απριλίου. 

Οι εννέα νεαροί που θα καθίσουν και πάλι στο εδώλιο βαρύνονται με την κατηγορία της επικίνδυνης σωματικής βλάβης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.

Ωστόσο, οι πιθανότητες να ολοκληρωθεί η ακροαματική διαδικασία πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι μικρές.

Τι έγινε τον Απρίλιο

Ο εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει την προσαγωγή δύο πρώην σπουδαστών στη Γαλακτοκομική Σχολή, των οποίων το όνομα εμφανίζεται στις έως τώρα καταθέσεις στο ακροατήριο.

Ο Ανδρέας Γιακουμάκης, πατέρας του θύματος, είχε ζητήσει από την έδρα να εξεταστούν ως μάρτυρες ένα συγγενικό του πρόσωπο, ο θείος του Βαγγέλη, Γιώργος Βιβιαδάκης, αλλά και ο ιδιωτικός ερευνητής Φώντας Βρόσγος, ο οποίος ενεπλάκη στην υπόθεση, αίτημα που έγινε δεκτό. 

Κατά την εξέταση του ιδιωτικού ερευνητή δημιουργήθηκε ένταση στο δικαστήριο, με αφορμή ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης.

Η Μαρία Φρονιμάκη, μητέρα του Βαγγέλη, είχε ξεσπάσει σε λυγμούς και υποβασταζόμενη βγήκε από την αίθουσα. «Βαγγέλη μου, πού είσαι παιδί μου;. Διαπραγματεύονται την απώλειά σου. Πού είσαι να μας τα πεις.. Εγώ έχασα το παιδί μου, ένα κεράκι μου έμεινε...»  ήταν ο σπαραγμός της μάνας.

Ο Γιώργος Βιβιαδάκης είπε ότι από την επομένη της εξαφάνισης του Βαγγέλη βρέθηκε μαζί με τη μητέρα του στα Ιωάννινα και προσπάθησε να αντλήσει πληροφορίες από το περιβάλλον της Σχολής, από τους σπουδαστές, για το εάν αντιμετώπιζε προβλήματα ο 19χρονος. 

«Έμαθα ότι τον έκλειναν απ' έξω. Τον είχαν κρεμάσει από το παράθυρο. Του ασκούσαν σωματική βία. Τον τράβαγαν στον διάδρομο. Όταν εμφανίστηκε ο Τ.. είπε.. Παναγιά μου.. ίντα 'παθα» είπε.

Εκ των συνηγόρων υπεράσπισης, ο Γιώργος Κοκοσάλης, σε δηλώσεις του είχε τονίσει: «Θεωρώ πως από το σύνολο της διαδικασίας μέχρι τώρα τίποτα δεν έχει αποδειχθεί. Αόριστοι αφουγκρασμοί και άναρθρες κραυγές, ως απόρροια φημολογίας η οποία ανεπτύχθη περί την υπόθεση, πολύ μεταγενέστερα από την εξαφάνιση του αείμνηστου Βαγγέλη και σίγουρα μετά την ανεύρεσή του».

Υποστήριξε, ακόμη, ότι «από απόψεως νομικής, είναι μια κατασκευή. Έχουμε βαφτίσει το κρέας ψάρι, επικίνδυνες σωματικές βλάβες κάποια περιστατικά, τα οποία μέχρι τώρα τουλάχιστον εγώ, δεν έχω διαπιστώσει ότι έχουν αποδειχθεί. Όλοι οι μάρτυρες που έχουν παρελάσει έχουν πει, είδα, άκουσα, χωρίς να κατονομάζουν την πηγή της γνώσης τους. Έγινε και μια προσπάθεια από την οικογένεια με έναν ιδιωτικό ερευνητή που κατέθεσε σήμερα, αλλά ως πηγή γνώσης του κατονόμασε συγκεκριμένους ανθρώπους, που έχουν ήδη καταθέσει στη διαδικασία και δεν έχουν εισφέρει τίποτα. Θεωρώ ότι μέχρι τώρα τίποτε δεν έχει αποδειχτεί».

«Αν ο αείμνηστος Βαγγέλης ζούσε, ένα παιδί έξυπνο, ώριμο, όπως έχει σκιαγραφηθεί, ένα παιδί ενήλικας, σίγουρα δεν θα είχε εγκαλέσει τους συμφοιτητές και φίλους του για αυτές τις πράξεις, που φέρονται να έχουν πράξει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοκοσάλης.

«Εάν είναι μπούλινγκ, δεν υπήρχε νομοθετημένο, όταν ο Βαγγέλης, ήταν στη Σχολή. Θεσμοθετήθηκε μετά εξ αφορμής της εξαφάνισης του Βαγγέλη. Αν είναι κάτι άλλο, σίγουρα δεν είναι επικίνδυνες σωματικές βλάβες. Για ποιο λόγο είναι σωματικές βλάβες; Επειδή είναι αυτεπάγγελτο το αδίκημα και έτσι βόλεψε να έρθει η διαδικασία στο ακροατήριο. Αυτή η υπόθεση ήρθε στο ακροατήριο επειδή κάποιοι επέλεξαν να αλλάξουν τις καταθέσεις τους, μετά από συναντήσεις με διάφορους εξωθεσμικούς παράγοντες, που αναδείχθηκαν στο ακροατήριο. Ο νοών νοείτω».

Πηγή: ekriti.gr

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 7 Μαΐου 2019, 10:39