Σύμφωνα με πληροφορίες από το Αρκαλοχώρι Κρήτης, η ισχυρή σεισμική δόνηση 5,8 Ρίχτερ που ταρακούνησε την περιοχή στις 09:15 της Δευτέρας προκάλεσε ζημιές, ενώ, με βάση αναφορές, υπάρχουν δύο σοβαρά τραυματίες και δύο εγκλωβισμένοι σε εκκλησία. Οι ζημιές σημειώθηκαν σε παλιές οικοδομές και αναφέρεται και μια κατάρρευση κτηρίου.

Εν τω μεταξύ, στο Ηράκλειο Κρήτης σπεύδει ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης λόγω του σεισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε εικόνα από τις επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής μέσα από το Cretalive:

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το επίκεντρο εντοπίζεται 23 χλμ. βορειοδυτικά της Άρβης και το εστιακό βάθος στα 10 χλμ., σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στους νομούς Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Λασιθίου. Μάλιστα κάτοικοι του Δήμου Ηρακλείου βγήκαν στους δρόμους.

«Κεραυνό εν αιθρία» και »αναπάντεχο» χαρακτήρισε τον σημερινό σεισμό 5,8 ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου ο πρόεδρος ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Ήταν ένας σεισμός που δεν περιμέναμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λέκκας σε ερώτηση αν θα ακολουθήσει κάποια μεγαλύτερη δόνηση, απάντησε: «Τι να πει κανείς μετά από αυτό», για να συμπληρώσει: «Για την ώρα έχουμε μια σημαντική μετασεισμική ακολουθία, η μεγαλύτερη δόνηση από τις οποίες ήταν 4,5 ρίχτερ στις 09:37, και ο κόσμος πρέπει να είναι προσεκτικός αποφεύγοντας τα παλιά κτήρια». Κατά την άποψή του, οι ζημιές θα περιοριστούν στη στενή περιοχή γύρω από το επίκεντρο.

Σημαντικές ζημιές καταγράφονται σε δίκτυα ύδρευσης αλλά και κτίσματα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αρχανών Αστερουσίων, Μανώλη Κοκοσάλη, στην ευρύτερη περιοχή της διοικητικής περιφέρειάς του. Τα σχολεία έχουν εκκενωθεί, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει έλεγχος για την κατάσταση των κτηρίων των σχολικών μονάδων. Επί ποδός βρίσκονται όλες οι Αρχές, εστιάζοντας στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου όπου καταγράφονται σημαντικές ζημιές και καταρρεύσεις ναών. Επίσης, πληροφορίες κάνουν λόγο για πτώση βράχων στην περιοχή.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, υπάρχει ένας εγκλωβισμένος σε εκκλησία στο Αρκαλοχώρι και επίκειται επιχείρηση. Ο δεύτερος εγκλωβισμένος είναι μέσα στο σπίτι του στο χωριό Πατσίδερος.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, τόνισε σε δηλώσεις του: «Δεν υπάρχουν πληροφορίες για υλικές ή σωματικές βλάβες αυτή τη στιγμή. Παρακολουθούμε το θέμα. Έχουμε ζητήσει να εκκενωθούν τα σχολεία. Τα παιδιά βρίσκονται στα προαύλια. Ο σεισμός ήταν δυνατός και μεγάλος σε διάρκεια».

Εικόνες από το Ηράκλειο

 

Ζημιές έχουν σημειωθεί, κατά πληροφορίες, και στις Αγίες Παρασκιές αλλά και στο Θραψανό, ιδίως σε παλαιά κτίσματα.

Κλειστός είναι ο δρόμος προς τον Προφήτη Ηλία, λόγω κατολίσθησης. Αυτοκίνητο καταπλακώθηκε, χωρίς να έχει σημειωθεί σοβαρός τραυματισμός στους επιβαίνοντες.

Αναστάτωση υπάρχει στα σχολεία καθώς πολλοί γονείς τηλεφωνούν να δουν αν είναι καλά τα παιδιά τους.

Δέκα λεπτά αργότερα έγινε μετασεισμός 3,7 Ρίχτερ με το ίδιο επίκεντρο και στη συνέχεια σημειώθηκε κι άλλος μετασεισμός 4,5 Ρίχτερ. 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης