Για περίπου έξι μήνες «όργωναν» τη Δυτική Ελλάδα με ένα νοικιασμένο αυτοκίνητο. Έκαναν βόλτες αναζητώντας το επόμενο θύμα τους και κυρίως ηλικιωμένους. Ο «Γιώργος ο Νορμάλ», ο «Βασίλης ο Καψούρης», ο «Μάκης ο Zωγράφος» κι άλλοι συγγενείς τους εμφανίζονταν ως υπάλληλοι της ΔΕΗ την ώρα που ηλικιωμένοι άνοιγαν την εξώπορτα των σπιτιών τους.

Αρχικά, σύμφωνα με τους αστυνομικούς της Ασφάλειας Αγρινίου που τους πέρασαν χειροπέδες, ισχυρίζονταν ότι «έχετε επιστροφή 150 ευρώ από τη ΔΕΗ». Τους έδιναν ένα πλαστό χαρτονόμισμα των 200 ευρώ και κρατούσαν τα ρέστα των 50 ευρώ που τους έδιναν οι ηλικιωμένοι. Ωστόσο, η «γερή μπάζα» γινόταν λίγα λεπτά αργότερα…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατσαρόλα και η διαρροή

Έμπαιναν στο διαμέρισμα και έκαναν δήθεν έλεγχο στον ηλεκτρικό πινάκα για να εντοπίσουν το μέγεθος της… διαρροής ηλεκτρικού ρεύματος.

Για να είναι ακριβείς, ζητούσαν από τους ιδιοκτήτες να «βάλουν πάνω στο μάτι της κουζίνας μια κατσαρόλα με νερό για να βράσει». «Αν η… διαρροή ήταν μεγάλη, τους ζητούσαν να βάλουν και δεύτερη κατσαρόλα, ενώ ταυτόχρονα μιλούσαν με τον ”διευθυντή” τους στην υπηρεσία ώστε να τον ενημερώσουν, που δεν ήταν άλλος από τον συνεργό τους» λέει αστυνομικός της Ασφάλειας Αγρινίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο συνεργός έμπαινε στο διαμέρισμα και έψαχνε στα δωμάτια μέχρι να βρει κρυμμένα χρήματα ή κοσμήματα. «Υπάρχουν περιπτώσεις που οι δράστες άρπαξαν μέχρι και 10.000 ευρώ». Η συνολική λεία της σπείρας ανήλθε σε 90.000 ευρώ.

Τα μέλη της συμμορίας

Η έφοδος, τα αυτοκίνητα και η γυναικεία σπείρα

Με μια επιχείρηση που έγινε στις 06.00 το πρωί της Δευτέρας σε καταυλισμό στα Άνω Λιόσια, οι συλληφθέντες πιάστηκαν στον ύπνο, καθώς το μόνο που άκουσαν ήταν τις πόρτες να σπάνε, τους αστυνομικούς να τους σημαδεύουν με τα όπλα και στη συνέχεια να τους περνούν χειροπέδες. Οι αστυνομικοί κατέσχεσαν και έξι αυτοκίνητα που είχαν οι νεαροί Ρομά στην κατοχή τους. Ο ανακριτής αναμένεται να αποφασίσει αν πρόκειται για οχήματα που αποκτήθηκαν με τα κλεμμένα χρήματα των θυμάτων. Στην ίδια δικογραφία περιλαμβάνονται και γυναίκες, οι οποίες, σύμφωνα με την αστυνομία, έπειθαν ανυποψίαστους ηλικιωμένους να τους ανοίξουν την πόρτα του σπιτιού τους για να τους πουλήσουν ρούχα. Τότε έβρισκαν την ευκαιρία να μπαίνουν στα διαμερίσματα και να ψάχνουν συρτάρια και ντουλάπες αναζητώντας πολύτιμα αντικείμενα.

 

 

 

 

 

 

 

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ., η αστυνομική επιχείρηση οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, με τη συμμετοχή αστυνομικών τόσο του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών όσο και της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Δυτικής Αττικής, του Τμήματος Ασφαλείας Άνω Λιοσίων και της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Σε βάρος των συλληφθέντων αλλά και τεσσάρων ακόμη συνεργών τους, τα πλήρη στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται, σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της διάπραξης διακεκριμένων κλοπών, της κατ’ επάγγελμα διάπραξης απατών και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Από την έρευνα των αστυνομικών προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, από τον Οκτώβριο του έτους 2018, διέπρατταν συστηματικά κλοπές σε διαμερίσματα, με τη μέθοδο της απασχόλησης.

Οι δράστες, λειτουργώντας κυρίως σε ομάδες των πέντε ατόμων, από τα οποία ήταν πάντα οι δύο ή οι τρεις γυναίκες, αφού ενοικίαζαν αυτοκίνητο, μετέβαιναν στην πόλη-στόχο και διέμεναν για ένα ή δύο βράδια σε κάποιο ξενοδοχείο.

Κατά την παραμονή τους οι δράστιδες, μετερχόμενες το πρόσχημα πώλησης διαφόρων ειδών ένδυσης, εισέρχονταν με τη μέθοδο της απασχόλησης σε διαμερίσματα ηλικιωμένων και αφαιρούσαν χρήματα και κοσμήματα, ενώ οι άνδρες συνεργοί τους τις ανέμεναν σε αυτοκίνητα έχοντας τον ρόλο του τσιλιαδόρου και του οδηγού του οχήματος διαφυγής.

Τα δύο αρχηγικά μέλη της εγκληματικής ομάδας οργάνωναν τα ταξίδια στις πόλεις-στόχους και έδιναν κατευθύνσεις στους συνεργούς τους για την επιλογή των ηλικιωμένων θυμάτων τους.

Όπως εξακριβώθηκε από την ενδελεχή έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας είχαν διαπράξει έξι κλοπές από 1-10-2018 μέχρι και 8-3-2019 σε Πάτρα, Αγρίνιο, Κοζάνη και Αλεξάνδρεια Ημαθίας, αποκτώντας παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τα 52.500 ευρώ, από τα οποία τα 49.720 ευρώ ήταν μετρητά.

Σε ό,τι αφορά στη δεύτερη εγκληματική ομάδα, οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου συνέλαβαν στα Άνω Λιόσια και στο Καματερό έξι μέλη της, ενώ ταυτοποίησαν τα πλήρη στοιχεία του έβδομου συνεργού τους.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες συγκαταλέγονται και τα δύο αρχηγικά μέλη της σπείρας, ηλικίας 25 και 32 ετών, που είχαν κομβικό ρόλο στον σχεδιασμό και στην εκτέλεση των εγκληματικών πράξεων.

Τα μέλη της εγκληματικής ομάδας διέπρατταν συστηματικά κλοπές ή απάτες σε βάρος ηλικιωμένων πολιτών, παρουσιαζόμενοι ως υπάλληλοι της ΔΕΗ και αναφέροντας το πρόσχημα του ελέγχου διαρροής ρεύματος.

Με αυτήν την πρόφαση έπειθαν τους ηλικιωμένους να τους δώσουν πρόσβαση στις οικίες τους, όπου εισέρχονταν στο εσωτερικό τους και αφαιρούσαν χρήματα ή κοσμήματα.

Σε ό,τι αφορά στον τρόπο δράσης, η δεύτερη εγκληματική ομάδα έχει κοινά στοιχεία με την πρώτη, διότι πάντα λειτουργούσε σε ομάδες των τεσσάρων – πέντε ατόμων με διακριτούς ρόλους, μετέβαιναν σε πόλεις – στόχους με ενοικιασμένα αυτοκίνητα, διέμεναν εκεί για μικρό χρονικό διάστημα και επέλεγαν ως θύματα κυρίως ηλικιωμένους πολίτες.

Από την εμπεριστατωμένη έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής ομάδας είχαν διαπράξει συνολικά 12 κλοπές και απάτες από 9-1-2018 μέχρι και 24-2-2019, σε Αγρίνιο και Θεσσαλονίκη, αποκτώντας παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τα 38.000 ευρώ.

Σε έρευνες που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί, παρουσία δικαστικών λειτουργών, στις οικίες των συλληφθέντων, αλλά και σε σωματικές έρευνες, βρήκαν και κατάσχεσαν συνολικά έξι οχήματα, πληθώρα κινητών τηλεφώνων και καρτών sim καθώς και το χρηματικό ποσό των 950 ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα πρωτοδικών Αγρινίου, ενώ οι έρευνες των αστυνομικών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει εμπλοκή τους και σε άλλες υποθέσεις κλοπών και απατών.

 

Zougla Newsroom

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης