Τα ντοκουμέντα από τους τέσσερις τόνους κάνναβης που εντόπισε το ΣΔΟΕ σε κοντέινερ

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021, 08:09
Τα ντοκουμέντα από τους τέσσερις τόνους κάνναβης που εντόπισε το ΣΔΟΕ σε κοντέινερ

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Περισσότερους από τέσσερις τόνους κάνναβης εντόπισε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ Αττικής σε συνεργασία με την αστυνομία και την DEA σε εμπορευματοκιβώτιο στο λιμάνι του Πειραιά.

Όλα ξεκίνησαν έπειτα από πληροφορίες που περιήλθαν στο γραφείο της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ (DEA) που εδρεύει στην πρεσβεία των Αθηνών, σύμφωνα με την οποία μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών επρόκειτο να διακινηθεί διά της θαλάσσιας οδού από χώρα της Μέσης Ανατολής προς χώρα της Κεντρικής Ευρώπης διερχόμενης από την ελληνική Επικράτεια.

Από την έρευνα που διενεργήθηκε εντοπίστηκε κοντέινερ με δηλωθέν φορτίο 3 τεμάχια βιομηχανικής μηχανής κατασκευής CUP CAKES, το οποίο αφίχθηκε διά της θαλάσσιας οδού στον Πειραιά την 14/04/2021 από Λίβανο, υπό καθεστώς διαμετακόμισης, και επρόκειτο να αναχωρήσει την 20/04/2021 μέσω συρμού διερχόμενο από Βόρεια Μακεδονία, Σερβία και Ουγγαρία με τελικό προορισμό την Μπρατισλάβα Σλοβακίας.

 

Κατόπιν κατάλληλων ενεργειών, το εμπορευματοκιβώτιο δεσμεύτηκε και την 16/04/2021 διενεργήθηκε έλεγχος αυτού και του φορτίου του.

Από τον διενεργηθέντα έλεγχο προέκυψε ότι εντός αυτού υπήρχε, μεταξύ άλλων μηχανημάτων, και μία σιδερένια δεξαμενή, εντός της οποίας είχε κατασκευαστεί κρυφός αποθηκευτικός χώρος. Μετά από επισταμένη έρευνα ανακαλύφθηκε ανθρωποθυρίδα στην οροφή της δεξαμενής, μετά τη διάνοιξη της οποίας αποκτήθηκε πρόσβαση στον κατασκευασθέντα αποθηκευτικό χώρο. Εντός αυτού διαπιστώθηκε ότι είχαν τοποθετηθεί 129 νάιλον σάκοι που περιείχαν συσκευασίες κατεργασμένης κάνναβης, καθώς και 282 χύμα συσκευασίες κατεργασμένης κάνναβης.

Η ποσότητα της κατεργασμένης κάνναβης που ανακτήθηκε και κατασχέθηκε είναι συνολικά 4 τόνοι και 387 κιλά και η αξία της υπολογίζεται κατά προσέγγιση σε 33 εκατομμύρια ευρώ.

Την έρευνα συνέδραμε σε επίπεδο πληροφόρησης, εκτός του γραφείου DEA Αθηνών, και η Γενική Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας (G.N.D.C/S.A), με την οποία έχει προϋπάρξει συνεργασία σε άλλη μία περίπτωση τον Ιανουάριο του 2020, κατά την οποία είχε ανακαλυφτεί και κατασχεθεί ποσότητα 1 τόνου και 257 κιλών κατεργασμένης κάνναβης σε εμπορευματοκιβώτιο στο λιμάνι του Πειραιά πάλι προερχόμενο από Λίβανο με τελικό προορισμό τη Μισουράτα της Λιβύης.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021, 08:23