Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης

Βίντεο/Φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

Σε πληρή εξέλιξη βρίσκεται από τη Δευτέρα η πολυεθνική άσκηση «Ηνίοχος 2019», με τα μαχητικά αεροσκάφη της Ελλάδας, των ΗΠΑ, της Ιταλίας, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να επιχειρούν σε όλο το FIR Αθηνών, πραγματοποιώντας ασκήσεις με στόχο τη ρεαλιστική επιχειρησιακή εκπαίδευση σε συνθήκες που προσομοιάζουν σε ένα σύνθετο, πολλαπλών απειλών περιβάλλον μάχης, ώστε να μεγιστοποιήσουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Πολεμικής Αεροπορίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σταρ» της εφετινής άσκησης δεν είναι άλλοι από τα αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35, που πρόσφατα αγόρασε η Ιταλία και τα οποία επιχειρούν για πρώτη φορά στον ελληνικό ουρανό. 

Οι επιχειρήσεις ξεκινούν από τη βάση της Ανδραβίδας, ενώ στην άσκηση συμμετέχουν και μονάδες του Στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού.

Το zougla.gr βρίσκεται στη βάση της Ανδραβίδας. Δείτε εντυπωσιακές εικόνες από τον αεροδιάδρομο:

 

 

 

 

F 35 εν δράσει:

 

 

 

 

 

Εικόνες από τις προετοιμασίες των πτήσεων:

Πιλότοι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που συμμετέχουν στην άσκηση

Οι επίσημοι

Έλληνες διακριθέντες πιλότοι

Παρουσία του ΥΠΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη η άσκηση

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, την Παρασκευή 5 Απριλίου 2019, παρέστη στην Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (ΗΔΕ) της πολυεθνικής αεροπορικής άσκησης “ΗΝΙΟΧΟΣ 2019”, στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας.

O Υπουργός Εθνικής Άμυνας συνοδευόταν από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου, τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ, τον Αρχηγό ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Γεώργιο Καμπά, και τον Αρχηγό ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο (Ι) Γεώργιο Μπλιούμη.

 Στο πλαίσιο του προγράμματος της ΗΔΕ ασκήσεως ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ απένειμαν τιμητικές διακρίσεις στους πρωτεύσαντες Αξιωματικούς Ιπταμένους της Πολεμικής Αεροπορίας που συμμετείχαν στην 1η εκπαιδευτική σειρά NATO Tactical Leadership Programme- TLP 2019 και στην 1η Μικτή Σειρά Σχολείου Όπλων Τακτικής- ΣΟT, αντίστοιχα.  

 Ο  Υπουργός, στο χαιρετισμό που απηύθυνε, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι:

– Τα Βαλκάνια, η Μέση Ανατολή, η Βόρεια Αφρική και η Ανατολική Μεσόγειος είναι περιοχές μεγάλης στρατηγικής σημασίας, χαρακτηριζόμενες από ευρύ φάσμα προκλήσεων ασφαλείας.

– Οι πολυμερείς αμυντικές συνεργασίας συμβάλλουν στην ενίσχυση της σταθερότητας και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων ασφαλείας σε διεθνές επίπεδο.

-Η Ελλάδα, ως πυλώνας σταθερότητας, διαδραματίζει ένα ρόλο κλειδί στην προώθηση διεθνών αμυντικών συνεργασιών και πρωτοβουλιών.

-Η άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» παρέχει τη δυνατότητα διεθνούς ρεαλιστικής αεροπορικής επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε διακλαδικό περιβάλλον. Με αυτόν τον τρόπο η επιτευχθείσα διάδραση και συνεργασία συμβάλλουν, πέραν του προφανούς επιχειρησιακού οφέλους στον αμυντικό τομέα, και στην ενίσχυση των  δεσμών συνεργασίας και φιλίας μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών.

Αναλυτικά οι δηλώσεις στους δημοσιογράφους:

Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Άλλη μια φορά είμαστε εδώ, παρόντες, να παρακολουθήσουμε την Άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2019», η οποία εξελίσσεται με επιτυχία. Όπως γνωρίζετε, είναι μια Διασυμμαχική Άσκηση που γίνεται με την οργάνωση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Προσκαλούμε συμμαχικά κράτη και κράτη από το ΝΑΤΟ. Αυτή τη στιγμή είναι 5 κράτη με αεροσκάφη, η Ιταλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ισραήλ και η Ελλάδα. Έχουμε 77 αεροσκάφη που λαμβάνουν μέρος στην άσκηση. Η άσκηση είναι αρκετά προχωρημένη, με αρκετά δύσκολα σενάρια, εξελίσσεται σε όλον τον εναέριο ελληνικό χώρο.

Το σημαντικό είναι ότι, κατ’ αρχήν, η άσκηση εξελίσσεται με πολύ μεγάλη επιτυχία. Όλοι οι συμμετέχοντες έχουν να πάρουν κάτι από αυτήν τη συμμετοχή. Αυτό που είναι ουσιαστικό είναι ότι προχωράει ακόμη ένα βήμα, σε καλύτερο επίπεδο, η συνεργασία μεταξύ των συμμάχων και των νατοϊκών κρατών. Περνάμε το μήνυμα ότι η συνεργασία, η συνέργεια και οι καλές σχέσεις είναι αυτές που εξασφαλίζουν την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε, αυτό το μήνυμα περνάμε, όλοι όσοι έχουμε την ίδια άποψη και αντιμετωπίζουμε τις ίδιες απειλές.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Η πτήση που κάνουμε, κ. Υπουργέ, προς Σαμοθράκη, Λήμνο και Καστελόριζο, τι μήνυμα περνά στους απέναντι;

Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Το μήνυμα που περνάμε είναι ότι επιχειρούμε σε όλο τον ελληνικό εναέριο χώρο, χωρίς να χρειάζεται να ρωτήσουμε κανέναν. Είναι ελληνικός χώρος. Εξασκούμε το δικαίωμά μας, χωρίς να χρειάζεται ούτε να ενοχλείται κανείς, ούτε να παρεμποδίζουμε κανέναν.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Το δέχονται και οι Αμερικάνοι και οι Ισραηλινοί;

Ε.ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Βεβαίως. Συμμετέχουν όλοι, επομένως δεν υπάρχει κανένα θέμα.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Κύριε Υπουργέ, για πρώτη φορά ακούσαμε το αμερικανικό Πεντάγωνο να μιλά για F-35 και Ελλάδα. Τι σημαίνει; Ότι η Ελλάδα είναι μέσα στις πέντε χώρες που μπορούν να αποκτήσουν το καινούριο μαχητικό.

Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Ξέρετε πολύ καλά ότι εμείς, πέρα από την αναβάθμιση των F-16, είμαστε στη διαδικασία να επιλέξουμε το καινούριο αεροσκάφος, το οποίο θα αρχίσει να έχει η Ελλάδα σιγά – σιγά, ούτως ώστε να μπούμε στη νέα γενιά αεροσκαφών. Η δήλωση αυτή βοηθάει σε αυτήν την προοπτική. Θα δούμε, θα το εξετάσουμε, θα εξετάσουμε όλες τις συνιστώσες και θα δούμε τι θα γίνει.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Κύριε Υπουργέ είχαμε την εκπρόσωπο του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας, η οποία έκανε μία δήλωση ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και το Αιγαίο χωρίς να υπολογίζεται μέσα στον όποιο σχεδιασμό η Τουρκία. Με σαφείς, για μια ακόμα φορά υπαινιγμούς, σε ό,τι αφορά, κυρίως, τις σχέσεις με την Ελλάδα. Τι έχετε να απαντήσετε σε αυτό;

Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Επιτρέψτε μου να σας πω ότι δεν μπορώ να απαντώ σε κάθε δήλωση, η οποία δεν ξέρω από ποια βάση ξεκινάει και πού στηρίζεται. Η άποψη αυτή είναι δική της, δεν έχω να σχολιάσω κάτι. Εμείς, αυτό που κάνουμε, είναι ότι εξασκούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τα δικαιώματα που μας δίνουν το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς συνθήκες και από εκεί και πέρα  ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει.   

Δηλώσεις του ΥΠΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη:

 

Δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρυ Πάιατ:

 

 

Τα αεροσκάφη που συμμετέχουν:

-F-16 BLOCK 30/50/52+/M

-F-35

-F-4

-M-2000

-EMB-145H AEW&C

-TORNADO 

-AAR Tankers

Προκειμένου να επιτευχθεί ο αντικειμενικός σκοπός της άσκησης, το Σχολείο Όπλων Τακτικής (ΣΟΤ) του Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) επιβλέπει τις αποστολές, από τον σχεδιασμό του σεναρίου μέχρι τον απολογισμό, και επιβεβαιώνει ότι καλύπτεται πλήρως το φάσμα των αποστολών που διεξάγονται από την Πολεμική Αεροπορία, όπως:

-Επιθετικές Επιχειρήσεις Αντεπίθεσης – Offencive Counter Air Operations (OCA)
-Αμυντικές Επιχειρήσεις – Air Defence Operations (ADO)
-Επιχειρήσεις Αντεπίθεσης Επιφανείας με τη συνδρομή της Αεροπορικής Δύναμης σε Χερσαίες και Θαλάσσιες Επιχειρήσεις – Counter Surface Force Operations (CSFO) including Air Power Contribution to Land Ops (APCLO) and Air Power Contribution to Maritime Ops (APCMO)
-Αποστολές Αναγνώρισης (RECCE)
-Αποστολές Έρευνας και Διάσωσης Μάχης (Combat Search And Rescue).

Η άσκηση θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 12 Απριλίου.

Το απόγευμα της Πέμπτης μαχητικά πέταξαν πάνω από τον αττικό ουρανό:

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης