Τέσσερα πρόσωπα «φαντάσματα» είχαν στήσει την φάμπρικα κατασκευής πάσης φύσεως πλαστών εγγραφών στη δράση της οποίας έβαλαν τέλος οι αστυνομικοί του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής. 

Για να το κάνουν αυτό, τα μέλη του κυκλώματος, εισήγαγαν πρώτες ύλες από την Κίνα, μέσω Τουρκίας, και για να προλαβαίνουν τις παραγγελίες των πελατών τους είχαν αγοράσει έναν υπερσύγχρονο εκτυπωτή αξίας πέντε χιλιάδων ευρώ και άλλον έναν μεταχειρισμένο, αξίας τεσσάρων χιλιάδων ευρώ. «Πρέπει να δούλευαν περίπου δεκαπέντε ώρες την ημέρα μέσα στα δυο διαμερίσματα – εργαστήρια που είχαν στον Κολωνό» λέει στη zougla.gr αστυνομικός που γνωρίζει λεπτομέρειες της υπόθεσης. Μάλιστα, για να μην χάνουν χρόνο στις μετακινήσεις, είχαν βρει σπίτια σε απόσταση λίγων δεκάδων μέτρων. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δράση τους είναι τουλάχιστον δυο χρόνια και οι τέσσερις Πακιστανοί που συνελήφθησαν, όπως διαπιστώθηκε, ήταν «αόρατοι» στη χώρα μας. Δεν είχαν κάνει  αίτηση ασύλου, δεν είχαν πλαστά έγγραφα παραμονής ούτε είχαν απασχολήσει ποτέ τις διωκτικές αρχές. Οι δυο αλλοδαποί έφτιαχναν τα πλαστά έγγραφα και οι άλλοι δυο «ψάρευαν» πελάτες στην περιοχή της Ομόνοιας. Την περασμένη Τετάρτη η αιφνιδιαστική σύλληψη των «φαντασμάτων» ήταν η αφορμή να αποκαλυφθεί το μέγεθος της παράνομης δραστηριότητας τους. 

Ακόμα και τα στελέχη του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης έμειναν έκπληκτοι από την οργάνωση και τις δυνατότητες που είχε το κύκλωμα. «Έφερναν τις ειδικού τύπου ζελατίνες από την Κίνα. Για να μην τις «βλέπει» το μηχάνημα X Ray τις κάλυπταν με ένα ασημί αυτοκόλλητο όπως κάνουν οι κλέφτες που θέλουν να βγάλουν προϊόντα από μεγάλα πολυκαταστήματα και δεν θέλουν να χτυπήσει ο συναγερμός» λέει στέλεχος των διωκτικών αρχών. 

Η εξάρθρωση του κυκλώματος, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του zougla.gr, ξεκίνησε από την παρατηρητικότητα κάποιων έμπειρων αστυνομικών σε θέματα παράνομης διακίνησης μεταναστών. «Σε μερικά κατασχεμένα αυτοκίνητα που μετέφεραν παράνομους μετανάστες στον Έβρο διαπιστώσαμε ότι υπήρχε ένα κοινό στοιχείο. Όλες οι άδειες κυκλοφορίας είχαν την σφραγίδα μιας συγκεκριμένης υπαλλήλου του Υπουργείου Μεταφορών. Όμως, μετά από επίσημη αλληλογραφία, διαπιστώσαμε ότι υπάλληλος με τέτοια στοιχεία, δεν υπάρχει. Μια τέτοια σφραγίδα βρέθηκε μέσα στα διαμερίσματα – εργαστήρια στον Κολωνό» λέει αστυνομικός που ασχολήθηκε με την υπόθεση από την πρώτη στιγμή. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως οι εκπλήξεις δεν είχαν τελειώσει… Οι αστυνομικοί κατέσχεσαν σφραγίδες από δημόσια νοσοκομεία, πρεσβειών, εισόδου – εξόδου στη χώρα, διαφόρων εργοδοτών αλλά και σφραγίδες για έγγραφα της Ελληνικής και Ιταλικής Δημοκρατίας. «Ας μην ξεχνάμε ότι η θαλάσσια διαδρομή Ελλάδα – Ιταλία είναι μια από αυτές που χρησιμοποιούν πολύ συχνά τα παράνομα κυκλώματα» λέει στέλεχος του Λιμενικού Σώματος. Ωστόσο, τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα της έρευνας των αστυνομικών ήταν τα δεκάδες σύμφωνα συμβίωσης αλλά και έγγραφα επάρκειας γνώσης της ελληνικής γλώσσας. «Οι «εικονικοί» γάμοι φαίνεται ότι έχουν γίνει μεταξύ αλλοδαπών και Ρομά. Όσον αφορά το έγγραφο για την επάρκεια γνώσης της ελληνικής γλώσσας είναι «χρυσάφι» για οποιονδήποτε αλλοδαπό καθώς αποδεικνύει ότι είναι πολλά χρόνια στη χώρα μας» λέει στέλεχος των διωκτικών αρχών. 

Τα κέρδη, αν και αρχικά υπολογίστηκαν σε 150 χιλιάδες ευρώ, όσο η έρευνα προχωρά φαίνεται ότι φτάνουν τις 600 χιλιάδες ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων στέλνονταν στο Πακιστάν όπου οι τέσσερις συλληφθέντες θα κάνουν καιρό να επισκεφτούν καθώς μετά τις απολογίες τους προφυλακίστηκαν. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης