Θεωρείται η απόλυτη star, αφού ξεπέρασε παγκοσμίως 9.500.000 πωλήσεις. Κυκλοφόρησε 28 δίσκους και 9 συλλογές τραγουδιών. Γεννήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 1957, στη Λάρνακα της Κύπρου.

Άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα χορού και πιάνου στο Εθνικό Ωδείο Κύπρου σε ηλικία έξι ετών.
Το 1967, η δεκάχρονη τότε Άννα Βίσση τελειώνει τα μαθήματα μπαλέτου και διακόπτει τις σπουδές της στο πιάνο. Σε ένα τοπικό διαγωνισμό ταλέντων αναγκάζεται να δηλώσει ψεύτικη ηλικία, ώστε να μπορέσει να λάβει μέρος, καθώς τα 15 έτη ήταν το κατώτατο όριο ηλικίας. Στο διαγωνισμό αυτό κατόρθωσε να αποσπάσει το πρώτο βραβείο. Την περίοδο αυτή περιδιαβαίνει την κυπριακή επαρχία, δίνοντας συναυλίες. Η Άννα τραγουδά και η αδελφή της Λία παίζει πιάνο. Γίνονται γνωστές ως οι «Αδελφές Βίσση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 1970, η δημοτικότητα της δεκατριάχρονης Άννας Βίσση αυξάνεται στην Κύπρο με τη συμμετοχή της σε έναν τηλεοπτικό μουσικό διαγωνισμό, όπου και παρέλαβε το πρώτο βραβείο. Οι παραπάνω διακρίσεις έπεισαν τους γονείς της Άννας για το αναμφισβήτητο ταλέντο της. Έτσι, το 1973, με πρωτοβουλία της μητέρας της Σοφίας, ο Νέστορας κλείνει το μαγαζί του στην Κύπρο και ολόκληρη η οικογένεια Βίσση μετακομίζει στην Αθήνα.

Τη δεκαετία του ’70, η Άννα Βίσση κάνει μία σειρά από επιτυχημένες συνεργασίες. Συνεργάζεται με Γιώργο Νταλάρα, Σταύρο Κουγιουμτζή, Μάνο Ελευθερίου και φυσικά τον Κύπριο Δώρο Γεωργιάδη.
Το 1975, η 18χρονη Άννα Βίσση πηγαίνει τα πρωινά στο σχολείο και τα βράδια τραγουδά στις μπουάτ της Πλάκας. Το 1977, η Άννα Βίσση εμφανίζεται σε σχήμα με τον Γιώργο Νταλάρα και το Βασίλη Παπακωνσταντίνου και δίνει επίσης μια συναυλία στο Λονδίνο με τον Γιώργο Νταλάρα και τη Χαρούλα Αλεξίου. Η επιτυχία αυτή αποτέλεσε το έναυσμα για την αρχή της προσωπικής της δισκογραφίας.
Tη δεκαετία του 1980, η Άννα Βίσση έχει κερδίσει 8 χρυσούς δίσκους και 2 πλατινένιους.

Τον Μάιο του 1983, παντρεύτηκε με τον συνθέτη και τραγουδιστή Νίκο Καρβέλα, ενώ το ζευγάρι πάντρεψε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου γεννήθηκε η κόρη της Άννας και του Νίκου, Σοφία Καρβέλα. Το 1984, η Άννα Βίσση αλλάζει δισκογραφική εταιρεία, ηχογραφώντας τον έκτο προσωπικό της δίσκο «Να ‘χες Καρδιά» στη Sony BMG. Το άλμπουμ κυκλοφόρησε το Μάρτιο του 1984 και έγινε χρυσό. Συνθέτης του δίσκου ήταν ο Νίκος Καρβέλας, ενώ τους στίχους έγραψαν ο Νίκος Καρβέλας και η ίδια η Άννα Βίσση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 1991, η Άννα Βίσση εμφανίστηκε στην πρώτη ελληνική ροκ όπερα, με τίτλο «Δαίμονες», σε λιμπρέτο του Σταύρου Σιδερά και μουσική και πρόσθετους στίχους του Νίκου Καρβέλα. Η παράσταση σκηνοθετήθηκε από τον Τζον Μοδινό και κυκλοφόρησε σε διπλό άλμπουμ. Το 2001, κάνει τη δεύτερη θεατρική της παράσταση, το μιούζικαλ «Μάλα», όπου υποδύεται μια Εβραία στην περίοδο του Β` Παγκοσμίου Πολέμου, σε σύνθεση και σενάριο του Νίκου Καρβέλα. Το 2007, το fan club της παίρνει το όνομα «Fannatics». Μέχρι τώρα έλαβε μέρος στο διαγωνισμό της Γιουροβίζιον τρεις φορές με τελευταία το 2006, με το τραγούδι «everything I am». Καμία από τις συμμετοχές της δεν βγήκε έξω από την πρώτη δεκάδα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης