Αυστραλοί και Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το αλάτι προκαλεί εθισμό, με τον ίδιο τρόπο που τον προκαλούν το κάπνισμα και τα ναρκωτικά. Μάλιστα, η λαχτάρα γι’ αυτό ενεργοποιείται από τα ίδια γονίδια, τα ίδια εγκεφαλικά κύτταρα και τις ίδιες νευρικές συνάψεις στον εγκέφαλο!
Το εύρημα αυτό εξηγεί γιατί τόσο πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να το περιορίσουν από τη διατροφή τους, ακόμα κι αν οι γιατροί τούς πουν ότι αν δε το κάνουν, κινδυνεύει η υγεία τους.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, άλλα εκ των οποίων τρέφονταν δίχως αλάτι και άλλα με πολύ αλμυρό φαγητό. Η δραστηριότητα στους εγκεφάλους των ζώων συγκρίθηκε στη συνέχεια με αυτήν ποντικιών, τα οποία έτρωγαν φυσιολογικά.
Οι ερευνητές μελέτησαν επίσης τους εγκεφάλους ποντικιών, τα οποία επί τρεις μέρες έφαγαν εντελώς ανάλατο φαγητό και μετά αφέθηκαν ελεύθερα να πιουν όσο νερό με νάτριο ήθελαν. Αποτέλεσμα: όταν τα τρωκτικά ακολουθούσαν το οποιοδήποτε ανάλατο διαιτολόγιο, τα εγκεφαλικά τους κύτταρα παρήγαγαν πρωτεΐνες, οι οποίες συνήθως σχετίζονται με τον εθισμό σε ουσίες, όπως η νικοτίνη, η ηρωίνη και η κοκαΐνη.
«Στη μελέτη αυτή αποδείξαμε ότι ένα κλασικό ένστικτο, η ανάγκη για αλάτι, βασίζεται σε νευρικά κυκλώματα που κρύβονται πίσω από τον εθισμό σε ουσίες όπως τα οπιοειδή, η κοκαΐνη και η νικοτίνη» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ντέρεκ Ντέντον, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.
Η μελέτη έδειξε ακόμη πως αμέσως μόλις έτρωγαν τα ζώα αλάτι, ο εγκέφαλός τους περιόριζε την παραγωγή των πρωτεϊνών, σαν να είχε φτάσει έως αυτόν το νάτριο (το αλάτι αποτελείται από χλωριούχο νάτριο). Στην πραγματικότητα, όμως, το νάτριο δεν είχε καν απορροφηθεί από το έντερο για να μπει στην κυκλοφορία του αίματος.
Διαβάστε τη συνέχεια στο govastileto.gr

