Η μέση Ελληνίδα καταναλώνει περίπου πέντε κιλά συντηρητικά ετησίως. Οι ειδικοί συνιστούν κατανάλωση των οικολογικών τροφίμων, καθώς αυτά αναπτύσσονται χωρίς τη χρήση ορμονών ή άλλων χημικών ουσιών και είναι πολύ πιο θρεπτικά από τα αντίστοιχα συμβατικά τρόφιμα.
Δεν περιέχουν συντηρητικά, ελέγχονται σε όλα τα στάδια παραγωγής τους και φέρουν σήμα εγγύησης ποιότητας. Δεν είναι ανάγκη όλα τα τρόφιμα να είναι βιολογικά. Τα πιο επιβεβαρυμμένα όμως είναι: τα μήλα, το σπανάκι, τα κεράσια, οι φράουλες, τα αχλάδια, οι πατάτες, το σέλινο, οι πιπεριές και τα ροδάκινα.
Αντιθέτως, ο ανανάς, το αβοκάντο, οι μπανάνες, τα μπιζέλια, το κουνουπίδι, το καλαμπόκι, το μάγκο, τα σπαράγγια και το κρεμμύδι μπορούν να καταναλώνονται από συμβατικά μανάβικα. Προσοχή! Πρέπει να αναγράφονται το σήμα με το όνομα και τον αριθμό πιστοποίησης του φορέα, το όνομα παραγωγού και ο τόπος παραγωγής του προϊόντος.

