Δεν έμεινε πλήρως ικανοποιημένη η ισπανική κυβέρνηση από τη χθεσινή ανακοίνωση της ΕΤΑ για κατάπαυση του πυρός, αφού, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας, Αλφρέντο Πέρες Ρουμπαλκάμπα, η ανακοίνωση είναι «ανεπαρκής», γιατί δεν αποκηρύσσει «άπαξ και διά παντός τη βία».
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό TVE, ο Ρουμπαλκάμπα είπε ότι «η ανακοίνωση αυτή απέχει πολύ από αυτό που ζητεί η ισπανική κυβέρνηση από την ΕΤΑ και το πολιτικό της σκέλος, Μπατασούνα, δηλαδή την οριστική και άνευ όρων αποκήρυξη της ένοπλης πάλης» υπογραμμίζοντας πως αυτό δεν πρόκειται να μεταβάλει την αντιτρομοκρατική πολιτική του έναντι της αυτονομιστικής οργάνωσης.
Την ίδια στιγμή, ο ισπανικός Τύπος εστιάζει σήμερα στην ταυτότητα του ατόμου που έκανε την ανακοίνωση στο επίμαχο video που απεστάλη στο BBC, με πολλούς να λένε ότι πρόκειται για γυναίκα και μάλιστα για την ίδια γυναίκα που ακούστηκε τον Ιανουάριο του 2009 σε video που είχε δώσει στη δημοσιότητα η οργάνωση, επί τη ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την ίδρυσή της.

