Ως «χάος» περιγράφουν τα βρετανικά ΜΜΕ την κατάσταση που επικρατεί στην πολιτική σκηνή της χώρας τους, με πολλά από αυτά να αναφέρουν ότι η Λιζ Τρας έχει χάσει τον έλεγχο της κυβέρνησης και την εμπιστοσύνη του κόμματος.

Το δίκτυο ITV επικαλείται ως πηγή μέλος της Επιτροπής 1922 του Συντηρητικού Κόμματος, που θέτει τους κανόνες για την επιλογή και αλλαγή του ηγέτη των Τόρις, το οποίο δήλωσε πως οι πιθανότητες η Λιζ Τρας να βγάλει την ημέρα ως πρωθυπουργός είναι εναντίον της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Επιτροπή 1922 αναμένεται να συνεδριάσει αργότερα για να συζητήσει την κρίση ηγεσίας στους Τόρις, έγραψε στο Twitter ο πολιτικός συντάκτης του ITV, Πολ Μπραντ.

Ο πολιτικός συντάκτης του BBC, Κρις Μέησον, αναφέρει ότι «είναι δύσκολο να καταλάβει πώς μπορεί η Τρας να συνεχίσει έτσι για καιρό», ενώ επτά βουλευτές των Τόρις ζήτησαν την παραίτησή της.

Παράλληλα, ο Guardian αναφέρει ότι η «κυβέρνηση βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού», ενώ ο συντηρητικός βουλευτής, Simon Hoare, είπε ότι σήμερα και αύριο είναι «μέρες κρίσιμης σημασίας».

To Sky News γράφει ότι η «πρωθυπουργία της Λιζ Τρας κρέμεται από μία κλωστή» και δημοσιεύει φωτογραφία έξω από το Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ με δεκάδες τηλεοπτικά συνεργεία, δημοσιογράφους και κάμερες να αναμένουν τις εξελίξεις. Επίσης, αναφέρει ότι μέχρι τώρα 13 βουλευτές της κυβέρνησης ζητούν την παραίτησή της.

Για τη Sun, η Λιζ Τρας έχει συντριβεί. Το κύρος της έχει καταρρακωθεί έπειτα από τη χαώδη ημέρα της Τετάρτης, γράφει το βρετανικό ταμπλόιντ προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση καταρρέει μπροστά στα μάτια μας».

«Η πραγματικότητα της εξουσίας της Λιζ Τρας ήταν εύθραυστη (…), αλλά πλέον είναι καταδικασμένη», γράφει ο συντάκτης του κύριου άρθρου των Times.

Αποδυναμωμένη στο ίδιο της το κόμμα, πιο αντιδημοφιλής παρά ποτέ στην κοινή γνώμη, η Λιζ Τρας έχει αγκιστρωθεί στην εξουσία, αλλά η κατάστασή της γίνεται όλο και λιγότερο βιώσιμη, μετά την κατάρρευση του οικονομικού της προγράμματος και την απομάκρυνση δύο εκ των κορυφαίων υπουργών της.

Η κυβέρνησή της παίρνει παράταση ώρα με την ώρα και, έπειτα από 12 χρόνια στην εξουσία, το κόμμα της εμφανίζεται ανίκανο να συμφωνήσει σε έναν διάδοχο και αρνείται να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, οι οποίες θα έστελναν τους Τόρις στην αντιπολίτευση.

«Η Λιζ Τρας πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατόν», έγραψε ο πρώην υπουργός και μέχρι πρόσφατα ένθερμος υποστηρικτής της, Ντέιβιντ Φροστ, σε άρθρο του στη Daily Telegraph.

Άλλη μία βουλευτής των Τόρις, η Σέριλ Μάρεϊ, ανακοίνωσε ότι υπέβαλε στην Επιτροπή 1922 επιστολή έκφρασης δυσπιστίας προς τη Λιζ Τρας.

Για τους συντηρητικούς, το διακύβευμα είναι τώρα να βρουν έναν διάδοχο ικανό να συσπειρώσει το κόμμα και να εμπνεύσει εμπιστοσύνη σε μία χώρα η οποία, πέρα από το πολιτικό χάος, υφίσταται μία σημαντική οικονομική και κοινωνική κρίση με έναν πληθωρισμό που έφτασε το 10,1%, για πρώτη φορά σε 40 χρόνια.

Η έξοδος από το πολιτικό αδιέξοδο εξαρτάται ακριβώς από την ικανότητα επιλογής διαδόχου, αλλά οι διαφορετικές τάσεις στις τάξεις του κόμματος δεν έχουν συμφωνήσει, την ώρα που πολλά ονόματα κυκλοφορούν, όπως του Ρίσι Σουνάκ, του Τζέρεμι Χαντ, της Πένι Μόρντοντ, αλλά ακόμη και του Μπόρις Τζόνσον…

Εν αναμονή, το Εργατικό Κόμμα συνεχίζει να πετάει στις δημοσκοπήσεις και ο ηγέτης του, ο Κιρ Στάρμερ, θα μιλήσει σήμερα, Πέμπτη, ενώπιον της Συνομοσπονδίας των Συνδικάτων, τη στιγμή που επικρατεί μεγάλη κοινωνική αναταραχή εξαιτίας της κρίσης του κόστους διαβίωσης.

Τι έχει προηγηθεί

Η κυβέρνηση της Λιζ Τρας έφτασε κοντά στην κατάρρευση έπειτα από την παραίτηση της υπουργού Εσωτερικών, Σουέλα Μπρέιβερμαν. Μάλιστα, η τελευταία εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον της πρωθυπουργού.

Εν μέσω χαοτικών σκηνών στη Βουλή των Κοινοτήτων, υπήρξαν αναφορές ότι τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν τόσο η επικεφαλής για την κομματική πειθαρχία των Τόρις, Γουέντι Μόρτον, όσο και ο αναπληρωτής της, Κρεγκ Γουιτάκερ. Ωστόσο, μετά από ώρες σύγχυσης η Ντάουνινγκ Στριτ εξέδωσε μια δήλωση λέγοντας ότι οι δύο «παραμένουν στην θέση τους».

Σύμφωνα με την Guardian, η Μπρέιβερμαν ανακοίνωσε ότι ο λόγος της παραίτησής της ήταν εξαιτίας κακής χρήσης του προσωπικού της μέιλ, ωστόσο, εξαγριωμένοι σύμμαχοι της δεξιάς πτέρυγας των Συντηρητικών υποπτεύονται ότι εξαναγκάστηκε σε αποχώρηση από την Τρας και τον νέο υπουργό Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ.

Στην επιστολή παραίτησής της, στην οποία αφήνει σαφείς αιχμές, αντιπαραβάλλοντας την αποχώρησή της με την απόφαση της Τρας να θυσιάσει τον Κουαρτένγκ, -από τη θέση του Υπουργού Οικονομικών- εξαιτίας της καταστροφής που προκλήθηκε από τη στροφή για τον μίνι προϋπολογισμό τον περασμένο μήνα.

Δείτε αποσπάσματα από το χάος που επικράτησε στη Βουλή των Κοινοτήτων:

 

 

«Είναι προφανές σε όλους ότι διανύουμε μια ταραχώδη περίοδο. Έχω ανησυχίες για την κατεύθυνση αυτής της κυβέρνησης. Όχι μόνο αθετήσαμε βασικές δεσμεύσεις που υποσχεθήκαμε στους ψηφοφόρους μας, αλλά είχα σοβαρές ανησυχίες για τη δέσμευση αυτής της κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

 

«Το να προσποιούμαστε ότι δεν κάναμε λάθη, συνεχίζοντας σαν να μην μπορούν όλοι να δουν ότι τα κάναμε και να ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα πάνε σωστά, δεν είναι σοβαρή πολιτική. Έχω κάνει λάθος. Αναλαμβάνω την ευθύνη. Παραιτούμαι».

Σε μια πρόχειρη απάντηση, η Τρας είπε στον Μπρέιβερμαν: «Δέχομαι την παραίτησή σου και σέβομαι την απόφαση που πήρες».

Σε μια άλλη κίνηση που θα εξοργίσει τους βουλευτές από την πτέρυγα του κόμματος της Μπρέιβερμαν, αντικαθίσταται από τον Γκραντ Σαπς, τον πρώην γραμματέα μεταφορών που ήταν κορυφαίος υποστηρικτής του Ρίσι Σούκαν στην κούρσα ηγεσίας των Τόρις.

Οι μισοί Βρετανοί θέλουν να παραιτηθεί η Λιζ Τρας

Περισσότεροι από τους μισούς Βρετανούς ψηφοφόρους πιστεύουν ότι η Λιζ Τρας θα πρέπει να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία και το 80% κατηγορεί την κυβέρνηση για το αυξανόμενο κόστος ζωής, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση. Στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε το Σαββατοκύριακο από το ινστιτούτο Ipsos, το 53% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η Τρας θα πρέπει να παραιτηθεί, με μόλις το 20% να εκφράζει αντίθετη άποψη. Μόνο το 13% των ερωτηθέντων απάντησε ότι πιστεύει πως η Τρας είναι πιθανό να κερδίσει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Τους μήνες πριν την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον από την πρωθυπουργία το ποσοστό των Βρετανών ψηφοφόρων που εκτιμούσε ότι θα πρέπει να αποχωρήσει από τον θώκο κυμαινόταν σε αντίστοιχα επίπεδα, μεταξύ του 50% και του 59%. 

Στα προβλήματα της Βρετανίδας πρωθυπουργού προστίθεται και το γεγονός ότι μόλις το 14% των ερωτηθέντων εκτιμά πως ο νέος υπουργός Οικονομικών θα βελτιώσει την οικονομική κατάσταση της χώρας. Το 35% δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία διαφορά μετά τον διορισμό του Τζέρεμι Χαντ, ενώ το 27% σημείωσε ότι θα αλλάξει την κατάσταση προς το χειρότερο.

Το μοναδικό θετικό στοιχείο για τους Συντηρητικούς είναι ότι οι Βρετανοί εξακολουθούν να είναι διχασμένοι σχετικά με το αν οι Εργατικοί έχουν ένα καλό σχέδιο για την οικονομία.

Το 40% δήλωσε βέβαιο ότι η αντιπολίτευση έχει ένα καλό μακροπρόθεσμο οικονομικό σχέδιο, ενώ το 47% είχε αντίθετη άποψη.

Ωστόσο μόλις το 17% εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στο οικονομικό σχέδιο των Συντηρητικών, με το 74% να επισημαίνει ότι αμφιβάλλει για την αποτελεσματικότητά του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης