Η έκβαση των αμερικανικών προεδρικών εκλογών παραμένει μετέωρη σε πολιτείες-κλειδιά, όπου η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων συνεχίζεται και η κούρσα παραμένει εξαιρετικά αμφίρροπη για να ανακηρυχθεί νικητής. Ο Μπάιντεν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης (Ελλάδας) προηγείται με 264 εκλέκτορες, ενώ ο Τραμπ έχει 214. Για την επικράτηση απαιτούνται 270 εκλέκτορες.

Στις τέσσερις πολιτείες που δεν έχει κριθεί το αποτέλεσμα, ο Τραμπ προηγείται μέχρι στιγμής στις τρεις και ο Μπάιντεν στη μία (τη Νεβάδα), η οποία όμως, όπως φαίνεται, του αρκεί για να γίνει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, κυριολεκτικά στο «νήμα». Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι ο Μπάιντεν «πήρε» το αμφιλεγόμενο Μίσιγκαν και το πλεονέκτημα για την τελική νίκη, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση. Ο ίδιος, μάλιστα, προέβη και στην πρώτη του εξαγγελία ως πρόεδρος, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν στη Συμφωνία του Παρισίου για το Κλίμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τραμπ ωστόσο δεν καταθέτει εύκολα τα όπλα, αφού το νομικό του τμήμα ετοιμάζει προσφυγές κατά των αποτελεσμάτων σε συγκεκριμένες επικράτειες, καταγγέλλοντας την εκλογική διαδικασία.

Δείτε LIVE λεπτό προς λεπτό τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Οι τρεις εκλέκτορες της Αλάσκας δεν έχουν ακόμη κριθεί, πάντως κανένας Δημοκρατικός δεν έχει επικρατήσει σε αυτή εδώ και δεκαετίες και δεν θεωρείται πως υπάρχουν και πολλές αμφιβολίες για το ποιος θα κερδίσει.

Όλα κρίνονται στις ακόλουθες πολιτείες:

Τζόρτζια

Διακυβεύονται 16 εκλέκτορες.

Έχει καταμετρηθεί το 94% των ψήφων στη νοτιοανατολική πολιτεία, που παραδοσιακά ψηφίζει Ρεπουμπλικανούς.

Ο Ντόναλντ Τραμπ βρισκόταν μπροστά το βράδυ της Τρίτης, αλλά το προβάδισμά του συρρικνώθηκε χθες και αμερικανικά ΜΜΕ αναμένουν εξαιρετικά αμφίρροπη κατάληξη.

Ως εδώ ο απερχόμενος Ρεπουμπλικανός πρόεδρος πιστώνεται το 50% των ψήφων έναντι 48,8% του Δημοκρατικού αντιπάλου του. Οι τοπικές αρχές έχουν διαβεβαιώσει πως η καταμέτρηση θα ολοκληρωθεί το βράδυ.

Εν τω μεταξύ, οι δικηγόροι της εκστρατείας του Τραμπ προσέφυγαν στη δικαιοσύνη απαιτώντας να ανασταλεί η καταμέτρηση ψηφοδελτίων που κατατέθηκαν για τις προεδρικές εκλογές.

Νεβάδα

Διακυβεύονται 6 εκλέκτορες.

Έχει καταμετρηθεί το 86% των ψήφων στη δυτική πολιτεία, μεγάλο μέρος της οποίας καλύπτεται από έρημο. Οι ψηφοφόροι σε αυτή είχαν επιλέξει τη Χίλαρι Κλίντον το 2016.

Ο Τζο Μπάιντεν προηγείται προς το παρόν με το 49,3% των ψήφων, έναντι 48,7% του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι τοπικές αρχές έκαναν γνωστό αρχικά το πρωί χθες Τετάρτη πως δεν θα ανακοινώσουν νεότερα αποτελέσματα πριν από σήμερα Πέμπτη.

Ωστόσο αργότερα ανέφεραν πως θα τα δημοσιοποιήσουν το βράδυ της Τετάρτης λόγω του «μεγάλου ενδιαφέροντος» που συγκεντρώνουν.

Τα τελικά αποτελέσματα -που ενδέχεται να ανοίξουν την πόρτα του Λευκού Οίκου στον Τζο Μπάιντεν- δεν θα είναι πάντως γνωστά πριν από την Πέμπτη το πρωί (τοπική ώρα).

Πενσιλβάνια

Διακυβεύονται 20 εκλέκτορες.

Έχει καταμετρηθεί το 86% των ψήφων σε αυτή τη βιομηχανική βορειοανατολική πολιτεία της λεγόμενης Rust Belt (της «ζώνης της σκουριάς», όπως αποκαλείται η περιοχή λόγω της αποβιομηχάνισης από τη δεκαετία του 1980), όπου έκαναν εντατικά εκστρατεία και οι δύο αντίπαλοι.

Ο Ντόναλντ Τραμπ διέθετε ακόμη άνετο προβάδισμα το βράδυ της Τετάρτης (συγκέντρωνε το 51,4% των ψήφων, έναντι ενός 47,3% του Τζο Μπάιντεν) όμως, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, η ενσωμάτωση μεγάλου αριθμού επιστολικών ψήφων θα ανεβάσει πολύ το ποσοστό του Μπάιντεν, που κατάγεται από την Πενσιλβάνια.

Οι τοπικές αρχές ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν την καταμέτρηση ως αύριο Παρασκευή.

Βόρεια Καρολίνα

Διακυβεύονται 15 εκλέκτορες.

Έχει καταμετρηθεί το 95% των ψήφων στη νοτιοανατολική πολιτεία, που παραδοσιακά ψηφίζει Ρεπουμπλικανούς.

Προς το παρόν έχει προβάδισμα ο Ντόναλντ Τραμπ (50,1%) επί του Τζο Μπάιντεν (48,6%), όμως οι επιστολικές ψήφοι, που μπορούσαν να κατατεθούν ως την ημέρα των εκλογών (3η Νοεμβρίου) το αργότερο, γίνονται αποδεκτές και μπορούν να καταμετρηθούν εκεί μέχρι και τη 12η Νοεμβρίου.

Δείτε πώς παρουσιάζει τα αποτελέσματα των εκλογών το δίκτυο Fox

Οι εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα ανά Πολιτεία

Τραμπ (214)

Αλαμπάμα (9)

Άρκανσας (6)

Φλόριντα (29)

Άινταχο (4)

Ιντιάνα (11)

Άιοβα (6)

Κάνσας (6)

Κεντάκι (8)

Λουιζιάνα (8)

Μισισίπι (6)

Μιζούρι(10) 

Μοντάνα (3)

Νεμπράσκα (4)

Βόρεια Ντακότα (3)

Οχάιο (18)

Οκλαχόμα (7)

Νότια Καρολίνα (9)

Νότια Ντακότα (3)

Τενεσί (11)

Τέξας (38)

Γιούτα (6) 

Δυτική Βιρτζίνια (5)

Γουαιόμινγκ (3)

Μέιν (1)

 

Μπάιντεν (264)

Αριζόνα (11)

Καλιφόρνια (55)

Κολοράντο (9)

Κονέκτικατ (7)

Ντέλαγουερ (3)

Κολούμπια (3)

Χαβάη (4) 

Ιλινόι (20)

Μέην (3)

Μέριλαντ (10)

Μασαχουσέτη (11)

Μινεσότα (10)

Μίσιγκαν (16)

Νεμπράσκα (1)

Νιου Χαμπσάιρ (4)

Νιου Τζέρσι (14)

Νέο Μεξικό (5)

Νέα Υόρκη (29) 

Όρεγκον (7)

Ρόουντ Άιλαντ (4)

Βερμόντ (3)

Βιρτζίνια (13)

Ουάσιγκτον(12)

Ουινσκόνσιν (10)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης