To Ιράν ζει το τριήμερο του θρήνου. Μετά την κηδεία θα ακολουθήσει η ταφή της σορού του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, που θα γίνει στο Ιράν.

Στο εν τω μεταξύ στον τρούλο του τεμένους που βρίσκεται στην πόλη Jamkaran κυματίζει για πρώτη φορά στην ιστορία μια κόκκινη σημαία που συμβολίζει επερχόμενο πόλεμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Να σημειωθεί ότι η ύψωση του λάβαρου έγινε με τελετουργικό τρόπο, όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο.

Το τέμενος, που βρίσκεται στην περιοχή Qom του Ιράν, θεωρείται ένας από τους ιερότερους χώρους για τους Σιίτες μουσουλμάνους σε ολόκληρη την γη και η έπαρση του λάβαρου αποτελεί «κάλεσμα», αλλά και «προειδοποίηση».

Ενώ τα λάβαρα του πολέμου κυματίζουν η ιρανική ηγεσία που έχει ορκιστεί «εκδίκηση» μετά τη δολοφονία του Σουλεϊμανί, θα πρέπει να αποφασίσει το που και το πότε θα δωθεί η απάντσηση. Άλλωστε η Τεχεράνη είχε διαμηνύσει ότι θα πάρει την «εκδίκηση» αυτή «σε κατάλληλο χρόνο και τόπο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίθεση με ρουκέτες στο Ιράκ

Δύο πύραυλοι Κατιούσα έπεσαν εντός της αεροπορικής βάσης Μπαλάντ, στην οποία σταθμεύουν αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ, όπως ανέφεραν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Δεν έχουν αναφερθεί θύματα. Η βάση αυτή απέχει 80 χιλιόμετρα βορείως της ιρακινής πρωτεύουσας.

Λίγο νωρίτερα, ρουκέτα έπληξε την “Πράσινη Ζώνη” της Βαγδάτης, όπου βρίσκονται πολλές διπλωματικές αποστολές και κυβερνητικά κτίρια. Όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην περιοχή αυτή έχουν αποκλειστεί.

Η ισορροπία του τρόμου στη Μ. Ανατολή

Στόχοι της ιρανικής εκδίκησης πιθανότατα θα αποτελέσουν Αμερικανοί στρατιωτικοί και βάσεις στο Ιράκ και τη Συρία, όπως ίσως και οι Ισραηλινές δυνάμεις στα Υψίπεδα του Γκολάν, δεξαμενόπλοια στα Στενά του Ορμούζ και πετρελαϊκές υποδομές στη Σαουδική Αραβία.

Το Ιράν μπορεί επίσης να επιστρατεύσει τα αντιαεροπορικά πυραυλικά του συστήματα για να καταρρίψει αμερικανικά drones, όπως έκανε τον περασμένο Ιούνιο, ή να στρέψει τους πυραύλους του κατά πλοίων του ΠΝ των ΗΠΑ.

«Τα Στενά του Ορμούζ είναι σημείο ζωτικής σημασίας για την Δύση και διαπλέονται από μεγάλο αριθμό αμερικανικών πολεμικών πλοίων … ζωτικής σημασίας αμερικανικοί στόχοι στην περιοχή έχουν ταυτοποιηθεί εδώ και πολύ καιρό… περί τους 35 αμερικανικοί στόχοι στην περιοχή μέχρι το Ισραήλ βρίσκονται στην ακτίνα δράσης μας», προειδοποιεί ο ιρανός στρατηγός Γολαμάλι Αμπουχαμζέχ.

Αυτό που ανησυχεί περισσότερο όμως την αμερικανική πλευρά είναι η ασφάλεια των πρεσβειών τους στη Μέση Ανατολή. Ήδη 780 άνδρες των ειδικών δυνάμεων  έφτασαν από την Βρετανία και στρατοπεδεύουν στο Κουβέιτ, ειδικά για την προστασία της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βυρηττό. Άλλοι 3500 πεζοναύτες μεταφέρονται ήδη σε διάφορα σημεία, 5000 βρίσκονται στο Ιράκ και άγνωστος αριθμός στη Συρία.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν στρατιωτικές βάσεις στο Αμπού Ντάμπι, στο Κουβέιτ στο κατάρ και στην Σαουδική Αραβία.

 

Απέναντι τους έχουν την πολεμική μηχανή του Ιράν -14η ισχυρότερη στο κόσμο – με έναν στρατό που αριθμεί 523.000 άνδρες και 350.000 εφέδρους,509 αεροσκάφη, 1.634 άρματα μάχης, 2345 θωρακισμένα, 398 πολεμικά σκάφη, drones και σημαντική πυραυλική ισχύ, που δίνει στην Τεχεράνη μεγάλο πλεονέκτημα σε σύγκριση με άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.

Ανησυχία σε Ευρώπη και ΗΠΑ

«Αμερικανικές εταιρίες και οργανισμοί έχουν κληθεί να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας», προειδοποιεί στο λογαριασμό του στο Twitter ο Κρίστοφερ Κρεμπς, διευθυντής της αμερικανικής Υπηρεσίας για την Ασφάλεια και την Υποδομή.

Την ίδια ώρα, ο πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ηγετικό στέλεχος των Γερμανών Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ προειδοποιεί ότι η Ευρώπη βρίσκεται στο στόχαστρο των τρομοκρατών ως αντίποινα για τον θάνατο του πανίσχυρου Ιρανού στρατηγού της περίφημης «Δύναμης Κουντς» των Φρουρών της Επανάστασης, Κασέμ Σουλεϊμανί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης