Αφγανιστάν: Αντιμέτωπες με την προέλαση των Ταλιμπάν, οι ένοπλες δυνάμεις αλλάζουν στρατηγική

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2021, 05:47
Αφγανιστάν: Αντιμέτωπες με την προέλαση των Ταλιμπάν, οι ένοπλες δυνάμεις αλλάζουν στρατηγική

Παραπαίοντας εν μέσω της μεγεθυνόμενης σειράς ηττών του στα πεδία των μαχών, ο στρατός του Αφγανιστάν αναδιαμορφώνει την πολεμική στρατηγική του έναντι των Ταλιμπάν: οι δυνάμεις του θα συγκεντρωθούν σε περιοχές που κρίνεται πως έχουν τη μεγαλύτερη στρατηγική σημασία, όπως η πρωτεύουσα Καμπούλ, οι μεγάλες πόλεις, οι συνοριακές διελεύσεις και οι κυριότερες υποδομές, εξηγούν Αφγανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η πολιτικά επικίνδυνη στρατηγική αυτή αναπόφευκτα σημαίνει πως μέρος της επικράτειας θα εγκαταλειφθεί στους Ταλιμπάν. Ωστόσο οι αξιωματούχοι επιμένουν πως πρόκειται για αναγκαιότητα από επιχειρησιακή σκοπιά, καθώς οι ένοπλες δυνάμεις έχουν υπερεκταθεί στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν την απώλεια πρωτευουσών επαρχιών, που προεξοφλούν ότι θα χειροτερέψει ακόμα περισσότερο την κατάσταση στη χώρα.

Η αναδιάταξη των δυνάμεων, η οποία είχε ήδη αναγνωριστεί δημόσια, καταγράφεται καθώς ο αμερικανικός στρατός συνεχίζει να αποσύρεται από τη χώρα. Αναμένεται να έχει ολοκληρώσει την αποχώρησή του από το Αφγανιστάν την 31η Αυγούστου, εκτελώντας διαταγές του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Οι ισλαμιστές αντάρτες αποσπούν ολοένα περισσότερα εδάφη. Το αμερικανικό Πεντάγωνο εκτίμησε προχθές Τετάρτη πως πλέον κατέχουν πάνω από τα μισά κέντρα των περιφερειών του Αφγανιστάν. Οι Ταλιμπάν ασκούν επίσης πίεση στις μισές πρωτεύουσες επαρχιών προσπαθώντας να τις αποκόψουν από την υπόλοιπη χώρα.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει πως η αφγανική κυβέρνηση ενδέχεται να πέσει μέσα σε ακόμη κι έξι μήνες, αναγνώρισαν Αμερικανοί αξιωματούχοι μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

 

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2021, 05:47