Ο ΟΗΕ δήλωσε σήμερα ότι βρίσκεται αντιμέτωπος με μια «φρικτή επιλογή», να συνεχίσει ή όχι τις επιχειρήσεις του στο Αφγανιστάν, μετά την απόφαση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν να απαγορεύσει στις Αφγανές να εργάζονται για τον οργανισμό.

«Με αυτή την απαγόρευση, οι αρχές των Ταλιμπάν επιδιώκουν να αναγκάσουν ντε φάκτο τα Ηνωμένα Έθνη να κάνουν μια φρικτή επιλογή ανάμεσα στο να μείνουν και να παράσχουν βοήθεια στον αφγανικό λαό, ή να τηρήσουν τους κανόνες και τις αρχές με τους οποίους είμαστε υποχρεωμένοι να συμμορφωνόμαστε», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Υπηρεσία Αρωγής των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν (UNAMA).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε στις 4 Απριλίου πως οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στις Αφγανές γυναίκες υπαλλήλους του, οι οποίες μέχρι τώρα είχαν γλιτώσει από τα μέτρα αυτά που εφαρμόζονται στις ΜΚΟ, να εργάζονται με τον οργανισμό σε όλη τη χώρα.

Ο ΟΗΕ ζήτησε από τα περίπου 3.000 μέλη του αφγανικού προσωπικού του –άνδρες και γυναίκες– να μείνουν στο σπίτι έως τις 5 Μαΐου.

«Στη διάρκεια της περιόδου αυτής, ο ΟΗΕ στο Αφγανιστάν θα διεξαγάγει όλες τις απαραίτητες διαβουλεύσεις, θα πραγματοποιήσει τις απαιτούμενες επιχειρησιακές προσαρμογές και θα επισπεύσει την προετοιμασία εναλλακτικών για όλα τα θέματα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρέπει να είναι σαφές πως κάθε αρνητικό επακόλουθο αυτής της κρίσης για τον αφγανικό λαό θα είναι ευθύνη των ντε φάκτο αρχών», προστίθεται στο κείμενο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης