Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν λένε ότι δεν θα διαπραγματευθούν με την αντιπροσωπεία της κυβέρνησης

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 28 Μαρτίου 2020, 17:57
Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν λένε ότι δεν θα διαπραγματευθούν με την αντιπροσωπεία της κυβέρνησης

Οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν να διαπραγματευθούν με την ομάδα που ανακοίνωσε η αφγανική κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπός τους.

Ο εκπρόσωπος Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ δήλωσε πως η οργάνωση δεν θα διαπραγματευθεί με την ομάδα καθώς αυτή δεν επιλέχθηκε με τρόπο ώστε να περιλαμβάνει «όλες τις αφγανικές παρατάξεις».

Η αφγανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη σύνθεση της ομάδας το βράδυ της Πέμπτης, την οποία αργότερα εγκωμίασε ως μια ομάδα «που δεν αποκλείει κανέναν» ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Ζαλμάι Χαλιλζάντ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν τον Φεβρουάριο μια συμφωνία με τους Ταλιμπάν για την αποχώρηση των στρατευμάτων τους από τη χώρα, αλλά η πρόοδος προς τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη μαχητική οργάνωση και την αφγανική κυβέρνηση έχει καθυστερήσει εξαιτίας μιας διαμάχης ανάμεσα στους Αφγανούς πολιτικούς και διαφωνιών ανάμεσα στους Ταλιμπάν και την κυβέρνηση σχετικά με την απελευθέρωση κρατουμένων και μια ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός που θέτουν ως προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων.

Ο Μουτζαχίντ είπε πως το γεγονός πως η διαπραγματευτική ομάδα ανακοινώθηκε από την αφγανική κυβέρνηση «παραβιάζει» τη συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και πως δεν συμφώνησαν όλες οι πλευρές με τη σύνθεση της ομάδας.

«Προκειμένου να φθάσουμε σε μια πραγματική και μόνιμη ειρήνη, η προαναφερθείσα ομάδα πρέπει να συμφωνηθεί από όλες τις μάχιμες αφγανικές πλευρές έτσι ώστε να μπορεί να εκπροσωπεί όλες τις πλευρές», είπε.

Η Νάτζια Ανουάρι, εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου για υποθέσεις ειρήνης δήλωσε ως απάντηση: «Αυτή η ομάδα συγκροτήθηκε έπειτα από διαβούλευση με όλα τα διαφορετικά στρώματα της αφγανικής κοινωνίας».

Ο πολιτικός αντίπαλος του προέδρου Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη αν θα υποστηρίξει την αντιπροσωπεία, μια κίνηση η οποία, σύμφωνα με διπλωμάτες, θα ήταν σημαντική δεδομένης της ισχυρής επιρροής που ασκεί η παράταξή του στο βόρειο και στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Ο εκπρόσωπός του αρνήθηκε χθες να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αν θα υποστηρίξει την αντιπροσωπεία.

Ο εκπρόσωπος του Αμπντάλα και η πρεσβεία των ΗΠΑ δεν ανταποκρίθηκαν μέχρι στιγμής σε αιτήματα για σχόλια σήμερα.

Και οι δύο άνδρες ισχυρίζονται ότι είναι οι νόμιμοι ηγέτες του Αφγανιστάν έπειτα από τις διαφιλονικούμενες εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο απέτυχε να μεσολαβήσει ανάμεσα στους δύο άνδρες για τη δημιουργία μιας κυβέρνησης «που δεν θα αποκλείει κανέναν» στη διάρκεια της μονοήμερης επίσκεψής του στην Καμπούλ τη Δευτέρα. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε την περικοπή κατά ένα δισεκατομμύριο δολάρια της βοήθειας των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, απόφαση η οποία, όπως είπε, μπορεί να αναιρεθεί.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 28 Μαρτίου 2020, 18:01