Αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στο Μεξικό κατά 15%

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2020, 08:23
Αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στο Μεξικό κατά 15%

Στο Μεξικό εξαγγέλθηκε αύξηση του κατώτερου μισθού κατά 15% το 2021, κάτι που, σύμφωνα με οικονομολόγους, ενδέχεται να αυξήσει τον πληθωρισμό, καθώς η κυβέρνηση του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ προχώρησε σε αύξησή του κατά 20% τη χρονιά που οδεύει στο τέλος της.

Ο κεντροαριστερός Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος έχει δεσμευτεί πως θα δώσει την προτεραιότητα στα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού σε μια χώρα με τεράστια ανισοκατανομή του πλούτου, είχε στηλιτεύσει το επίπεδο στο οποίο βρισκόταν ο κατώτερος μισθός χαρακτηρίζοντάς το επαίσχυντο.

Επιδιώκει να αντιστρέψει την πτώση της αγοραστικής δύναμης των εργατών, που διαρκεί δεκαετίες και έχει βυθίσει μεγάλο μέρος των Μεξικανών στη φτώχεια. Ωστόσο οι χαμηλοί μισθοί στο Μεξικό έχουν προσελκύσει πολλές ξένες εταιρείες, ειδικά από τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Ορισμένοι όμιλοι έχουν αναστατωθεί μπροστά στην προοπτική της νέας μεγάλης αύξησης των μισθών και προειδοποιούν ότι μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες, όπως η αύξηση της ανεργίας.

«Φοβάμαι ότι η αύξηση του κατώτερου μισθού θα έχει αποτέλεσμα την απώλεια θέσεων εργασίας» που καταγράφονται επίσημα, σημείωσε στο Twitter ο Αλόνσο Σερβέρα, οικονομολόγος της Crédit Suisse που ασχολείται κυρίως με τη Λατινική Αμερική.

Η μεξικανική εθνική επιτροπή για τον κατώτερο μισθό (CONASAMI) ενέκρινε χθες Τετάρτη κατά πλειοψηφία την αύξηση του κατώτερου ημερομίσθιου στα 141,70 πέσος (5,85 ευρώ) από 123,22 πέσος σήμερα.

Στις ειδικές οικονομικές ζώνες στα σύνορα με τις ΗΠΑ, όπου εδρεύουν διάφορες θυγατρικές αμερικανικών εταιρειών, ο κατώτερος μισθός θα αυξηθεί στα 213,39 πέσος από 185,56 σήμερα.

Ο Λόπες Ομπραδόρ υπογραμμίζει ότι, σε σύγκριση με άλλες χώρες, οι μισθοί στη χώρα του παραμένουν εξευτελιστικά χαμηλοί.

Παγκοσμίως, μετά τις αυξήσεις, το Μεξικό θα κατατάσσεται στην 76η θέση ως προς το ύψος του κατώτερου μισθού, σύμφωνα με τη μεξικανική κυβέρνηση.

Στις ΗΠΑ, ο κατώτερος μισθός που ορίζεται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι 7,25 δολάρια την ώρα (5,93 ευρώ).Ο Δημοκρατικός εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που θα αναλάβει την εξουσία την 20ή Ιανουαρίου, έχει δεσμευτεί να τον αυξήσει στα 15 δολάρια την ώρα (12,27 ευρώ).

Την επόμενη χρονιά, ο μέσος μεξικανικός μισθός θα έχει αυξηθεί κατά 60% αφότου ο Λόπες Ομπραδόρ ανέβηκε στην εξουσία. Το 2018, προτού αναλάβει, ο κατώτερος μισθός δεν ξεπερνούσε τα 88,36 πέσος.

Σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση του Λόπες Ομπραδόρ τονίζεται πως οι αυξήσεις επέτρεψαν να αυξηθεί η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, να μειωθεί η ανισότητα σε βάρος των γυναικών και να τονωθεί η εσωτερική αγορά, «χωρίς να υπάρξουν συνέπειες ως προς τον πληθωρισμό και την απασχόληση».

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2020, 08:29