Αυστραλία: Διαδηλώσεις κατά της αδράνειας της κυβέρνησης για την κλιματική αλλαγή

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2020, 12:58
Αυστραλία: Διαδηλώσεις κατά της αδράνειας της κυβέρνησης για την κλιματική αλλαγή

Χιλιάδες Αυστραλοί βγήκαν σήμερα στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την αδράνεια της κυβέρνησης της χώρας όσον αφορά στην κλιματική αλλαγή.

Η κρίση με τις πυρκαγιές έχει αυξήσει την πίεση στην κυβέρνηση του συντηρητικού Αυστραλού πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αφού η Καμπέρα χαλάρωσε τις δεσμεύσεις της βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα.

Οι σημερινές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την ώρα που οι Αρχές έχουν ζητήσει από σχεδόν 250.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς η νέα άνοδος της θερμοκρασίας και οι ισχυροί άνεμοι αναμένεται να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τις πυρκαγιές στην ανατολική Αυστραλία.

Μεγάλοι δρόμοι στο Σίδνεϊ είχαν κλείσει από τους διαδηλωτές που φώναζαν «Ο ScoMo (τα αρχικά του ονόματος του Σκοτ Μόρισον) πρέπει να φύγει», ενώ άλλοι κρατούσαν πανό που έγραφαν «Δεν υπάρχει κλίμα Β’» και «Σώστε μας από την κόλαση».

Αντίστοιχες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Καμπέρα και στη Μελβούρνη, όπου η ατμόσφαιρα ήταν τόσο τοξική κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, ώστε και οι δύο πόλεις βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις του καταλόγου με τις πόλεις με τον πιο μολυσμένο αέρα.

Στη Μελβούρνη μεγάλο πλήθος αψήφησε την έντονη βροχή και τη μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας για να βγει στους δρόμους κρατώντας πανό και φωνάζοντας «Απολύστε τον ScoMo» και «Κάντε τα ορυκτά καύσιμα να περάσουν στην ιστορία».

Ο Μόρισον έχει απορρίψει επανειλημμένα τις επικρίσεις ότι η κυβέρνησή του δεν κάνει αρκετά για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Σήμερα δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό 2GB ότι έχει απογοητευθεί που οι πολίτες συνδέουν την κρίση των πυρκαγιών με τους στόχους της Αυστραλίας για τη μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

«Δεν θέλουμε στόχους που καταστρέφουν δουλειές, που καταστρέφουν την οικονομία, οι οποίοι δεν θα αλλάξουν το γεγονός ότι έχουν ξεσπάσει πυρκαγιές στην Αυστραλία» επεσήμανε.

«Το να υπονοεί κάποιος ότι υπάρχει κάποια πολιτική μείωσης των ρύπων ή κάποια πολιτική που αφορά στην κλιματική αλλαγή η οποία συνέβαλε άμεσα σε αυτές τις πυρκαγιές είναι απλώς γελοίο και η σύνδεση των δύο αυτών πραγμάτων, πιστεύω, είναι ιδιαίτερα απογοητευτική» συνέχισε ο Μόρισον.

Ωστόσο, ολοένα και περισσότεροι βουλευτές παραδέχονται σε ιδιωτικές τους συζητήσεις ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να αντιμετωπιστεί η εντεινόμενη ανησυχία των πολιτών για τη σύνδεση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και των ολοένα και πιο ξηρών καιρικών συνθηκών στην Αυστραλία.

Στο μεταξύ, οι σημερινές διαδηλώσεις προκάλεσαν αντιδράσεις, με τον πρωθυπουργό της πολιτείας Βικτώρια Ντάνιελ Άντριους να καταγγέλλει ότι πραγματοποιούνται λανθασμένη περίοδο, καθώς στερούν πόρους από την αστυνομία. «Η κοινή λογική λέει ότι υπάρχουν άλλες περίοδοι για να περάσετε το μήνυμά μας» επεσήμανε σε σύντομο τηλεοπτικό του διάγγελμα.

«Σέβομαι το δικαίωμα των πολιτών να έχουν άποψη, τείνω να συμφωνώ με πολλά από τα επιχειρήματα που διατυπώνονται -η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα-, αλλά υπάρχει σωστός τόπος και χρόνος για όλα και δεν πιστεύω ότι μια διαδήλωση σήμερα είναι κατάλληλη» πρόσθεσε ο Άντριους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2020, 13:26