Η πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία ανέφερε τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση περιστατικών Covid-19 κατά τη φετινή χρονιά, αναγκάζοντας τους αξιωματούχους να αυστηροποιήσουν τα μέτρα του lockdown στο Σίδνεϊ, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «εθνική έκτακτη ανάγκη».

Η πολιτειακή πρωθυπουργός Γκλάντις Μπερετζικλιάν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown για τη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, πέραν της προγραμματισμένης ημερομηνίας λήξης του στις 30 Ιουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι αριθμοί δεν πηγαίνουν προς την κατεύθυνση που ελπίζαμε ότι θα πήγαιναν σε αυτό το στάδιο» δήλωσε η Μπερετζικλιάν, καθώς ανακοίνωνε 136 νέα περιστατικά μόλυνσης στη Νέα Νότια Ουαλία.

Ο συνολικός αριθμός των μολύνσεων στο χειρότερο κύμα της επιδημίας στην Αυστραλία, από την κορύφωσή της την προηγούμενη χρονιά, έχει εκτοξευτεί σε περισσότερα από 1.900 περιστατικά, από τα μέσα Ιουνίου, όταν εντοπίστηκε το πρώτο περιστατικό σε έναν οδηγό λιμουζίνας στο Σίδνεϊ, ο οποίος μετέφερε πληρώματα αεροπορικής εταιρείας που ταξίδευαν στο εξωτερικό.

Το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, που μεταδίδεται ταχύτατα, έχει εξαπλωθεί στις γειτονικές πολιτείες της Βικτόριας και της Νότιας Αυστραλίας, οδηγώντας στη λήψη μέτρων που έχουν θέσει ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% του πληθυσμού της Αυστραλίας σε lockdown.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων έχει οδηγήσει στη διακοπή της λειτουργίας μεγάλων τμημάτων της οικονομίας, ακόμη και αν σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ, η οικονομία ανοίγει.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν ανέστειλε για τουλάχιστον οχτώ εβδομάδες τη λεγόμενη «ταξιδιωτική φούσκα» με την Αυστραλία, η οποία επιτρέπει τη μετακίνηση μεταξύ των δύο χωρών χωρίς την υποχρέωση καραντίνας.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι τουλάχιστον 53 από τα νέα περιστατικά στο Σίδνεϊ είχαν μολυνθεί εντός της κοινότητας πριν να διαγνωστούν. Οι Αρχές έχουν ανακοινώσει ότι ο αριθμός αυτός θα πρέπει να μειωθεί κοντά στο μηδέν, ώστε να αρθεί το lockdown στην πρωτεύουσα της Νέας Νότιας Ουαλίας. Η υπεύθυνη των υπηρεσιών υγείας στην ίδια πολιτεία, Κέρι Τσαντ, δήλωσε ότι το εθνικό πρόγραμμα των εμβολιασμών θα πρέπει να επικεντρωθεί στο Σίδνεϊ.

«Επισήμανα σήμερα στην κυβέρνηση ότι πρόκειται για μία κατάσταση εθνικής έκτακτης ανάγκης, η οποία απαιτεί τη λήψη πρόσθετων μέτρων προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των μολύνσεων» είπε η Τσαντ.

Αν κηρυχθεί επισήμως κατάσταση «εθνικής έκτακτης ανάγκης», θα ανοίξει τον δρόμο για την παροχή ομοσπονδιακής χρηματοδότησης, αλλά και άλλης βοήθειας.

Σε αντίθεση με τη Νέα Νότια Ουαλία, οι αξιωματούχοι της πολιτείας Βικτόριας ανέφεραν σήμερα μείωση στον αριθμό των ημερήσιων περιστατικών στα 14, προσθέτοντας ότι 10 από αυτά ήταν σε καραντίνα από τη στιγμή που βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό.

Με τον συνολικό αριθμό των περιστατικών μόλυνσης να είναι λίγο μεγαλύτερος από τις 32.500 και 916 θανάτους, η Αυστραλία έχει αντιμετωπίσει την COVID-19 με πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο σε σύγκριση με άλλες αναπτυγμένες οικονομίες, αλλά τα επαναλαμβανόμενα lockdowns και η αργή εξέλιξη της εμβολιαστικής εκστρατείας έχουν προκαλέσει την οργή των πολιτών.

Περίπου το 15% των ενήλικων Αυστραλών έχουν εμβολιαστεί πλήρως, με το ποσοστό αυτό να υπολείπεται κατά πολύ από τα ποσοστά εμβολιασμού που έχουν επιτύχει άλλες αναπτυγμένες χώρες.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον ζήτησε σήμερα συγγνώμη για την αργή πορεία των εμβολιασμών, με την κυβέρνησή του να θέτει ως στόχο τον πλήρη εμβολιασμό του ενήλικου πληθυσμού μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Γκρεγκ Χαντ δήλωσε σήμερα ότι η αρμόδια αρχή στη χώρα ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου της Pfizer κατά της COVID-19 για παιδιά μεταξύ 12 και 15 ετών, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια ώστε η ηλικιακή αυτή ομάδα να ενταχθεί στην εκστρατεία εθνικού εμβολιασμού.

Το lockdown στο Σίδνεϊ είναι προς το παρόν προγραμματισμένο να διαρκέσει ως την 30ή Ιουλίου, ενώ στη Βικτόρια και τη Νότια Αυστραλία μέχρι τις 27 Ιουλίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης