Αυστρία: Νέα χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων από την Πέμπτη

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2021, 18:46
Αυστρία: Νέα χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων από την Πέμπτη

Λεπτομέρειες της περαιτέρω χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων προς αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Αυστρία, προβλέπουν, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας στη Βιέννη, οι νέοι κανονισμοί που παρουσιάζονται απόψε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και των Πράσινων.

Από την 1η Ιουλίου, η τροπολογία θα επιφέρει, μεταξύ άλλων, εκτεταμένες απλουστεύσεις στην απαίτηση χρήσης μάσκας που καταργείται σχεδόν παντού σε εσωτερικούς χώρους όπου ισχύει ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού-ανοσίας μετά από νόσο-πρόσφατου τεστ, ενώ παραμένει υποχρέωση χρήσης, τουλάχιστον, απλής μάσκας στόματος-μύτης, σε υπηρεσίες φροντίδας σώματος, όπως κομμωτήρια.

Οι νέοι κανονισμοί περιλαμβάνουν κυρίως εκείνα τα μέτρα που ανακοίνωσε η αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση στις 17 Ιουνίου, όπως για παράδειγμα, η άρση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας λαμβάνοντας υπόψη τον κανόνα πιστοποίησης εμβολιασμού-ανάκτησης από νόσο-πρόσφατου τεστ, επιτρέπεται και πάλι ο χορός σε κλαμπ, η κατανάλωση ποτού στο μπαρ, ενώ εξαλείφονται οι περιορισμοί των τετραγωνικών μέτρων στο λιανεμπόριο.

Καταργούνται επίσης οι κατευθυντήριες γραμμές της κυβέρνησης σχετικά με τα όρια επισκεπτών σε οίκους ευγηρίας και νοσοκομεία, και, τουλάχιστον στους οίκους ευγηρίας, η απαίτηση μάσκας είναι χαλαρή: οι επισκέπτες και το προσωπικό δεν θα χρειάζεται πλέον να φορούν μάσκα FFP2, η προστασία από το στόμα και τη μύτη θα είναι αρκετή στο μέλλον.

Δεν ήταν ακόμη σαφές εάν η υποχρέωση της μάσκας FFP2 θα έληγε και στα νοσοκομεία, ωστόσο, οι διευθύνσεις γηροκομείων ή νοσοκομείων μπορούν να συνεχίσουν να εκδίδουν αυστηρότερους κανόνες για τις εγκαταστάσεις τους.

Σε άλλους τομείς, όπου ισχύει ο κανόνας πιστοποιητικού - στην εστίαση, τον τουρισμό, τις πολιτιστικές και εγκαταστάσεις ελεύθερου χρόνου (π.χ. γυμναστήρια), αθλητικές εγκαταστάσεις και σε εκδηλώσεις (με περισσότερα από 100 άτομα) - δεν απαιτείται πλέον μάσκα, ενώ στις δημόσιες συγκοινωνίες, καταστήματα και μουσεία (όπου δεν ισχύει ο κανόνας πιστοποιητικού), από την 1η Ιουλίου θα αρκεί η συμβατική προστασία από το στόμα και τη μύτη.

Από την 1η Ιουλίου, όλες οι εκδηλώσεις σε χώρους με θέσεις καθήμενων ή όρθιων μπορούν να πραγματοποιούνται χωρίς ανώτερα όρια κοινού και περιορισμούς χωρητικότητας, και αυτό ισχύει για την τέχνη και τον πολιτισμό, αλλά και για τον αθλητικό τομέα, συμπεριλαμβανομένης της γαστρονομικής προσφοράς.

Για εκδηλώσεις, υπάρχει υποχρέωση ανακοίνωσης τους για πάνω από 100 άτομα και για πάνω από 500 άτομα απαιτείται άδεια, ενώ, στον ιδιωτικό τομέα καταργούνται από την 1η Ιουλίου όλοι οι κανόνες επικοινωνίας και απόστασης. .

Στη συνέχεια, προβλέπονται περαιτέρω απλουστεύσεις από τις 22 Ιουλίου, αν και για αυτό απαιτείται η έκδοση νέου κανονισμού, αλλά αυτά τα βήματα θα εξαρτηθούν βέβαια τόσο από το ποσοστό μόλυνσης όσο και από την πρόοδο του εμβολιασμού, τόνισε σήμερα το αυστριακό υπουργείο Υγείας.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2021, 18:46