Την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την Καγκελαρία «αμέσως μόλις καθοριστεί η περαιτέρω πορεία» του αυστριακού Λαϊκού Κόμματος (ÖVP), εξέφρασε ο καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, μετά την ανακοίνωση, νωρίτερα την Πέμπτη, του προκατόχου του, Σεμπάστιαν Κουρτς, να αποσυρθεί από την πολιτική.

«Δεν είναι πρόθεσή μου ούτε ήταν ποτέ στόχος μου να αναλάβω την ηγεσία του ÖVP. Αποτελεί πεποίθησή μου ότι οι δύο θέσεις – του επικεφαλής της κυβέρνησης και του επικεφαλής του ισχυρότερου κόμματος στην Αυστρία – πρέπει και πάλι να ενωθούν» (σε ένα πρόσωπο), έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Σάλενμπεργκ, ο οποίος ήταν υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του κ. Κουρτς και ανέλαβε στις 11 Οκτωβρίου την Καγκελαρία, όταν εκείνος αποχώρησε, υπό το βάρος πολιτικού σκανδάλου, παραμένοντας ωστόσο αρχηγός του κόμματος και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του. Την Πέμπτη ο Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την πολιτική, δηλώνοντας ότι με τη γέννηση του γιου του (πριν από λίγες ημέρες) και «τις κατηγορίες, τις καταγγελίες και τις διαδικασίες» εξαφανίστηκε και ο ενθουσιασμός του για την πολιτική. «Ήταν η τιμή της ζωής μου», δήλωσε πάντως, αναφερόμενος στην 10ετή πολιτική καριέρα του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Κουρτς ανακοίνωσε ακόμη τη συνεδρίαση, την Παρασκευή, της Εκτελεστικής Επιτροπής του ÖVP, η οποία θα πρέπει να συμφωνήσει για την εκλογή νέου αρχηγού. Πιθανότερος για τη θέση – και για την Καγκελαρία – θεωρείται ο σημερινός υπουργός Εσωτερικών, Καρλ Νεχάμερ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης