Πάνω από 5.000 άνθρωποι πιθανόν πεθαίνουν κάθε μέρα λόγω της Covid-19 στην Κίνα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρίας συλλογής στοιχείων για τον τομέα της υγείας Airfinity, σε μια δραματική αντίθεση με τα επίσημα δεδομένα που δημοσιοποιεί το Πεκίνο για τη τωρινή έξαρση στη χώρα.

Η βρετανική εταιρία ανέφερε ότι χρησιμοποίησε μοντέλα υπολογισμού με βάση τα δεδομένα των κινεζικών επαρχιών προκειμένου να καταλήξει στους αριθμούς αυτούς, σύμφωνα με τους οποίους οι ημερήσιες μολύνσεις στη χώρα ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εκτιμήσεις της «έρχονται σε έντονη αντίθεση με τα επίσημα στοιχεία που καταγράφουν 1.800 κρούσματα και μόνο επτά επίσημους θανάτους κατά την τελευταία εβδομάδα», ανέφερε η εταιρία σε ανακοίνωση.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας (NHC) δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα του Reuters για σχόλιο. Σήμερα ανακοίνωσε μηδενικούς νέους θανάτους λόγω της Covid-19 και 2.966 νέες μολύνσεις τοπικής μετάδοσης με συμπτώματα για τις 21 Δεκεμβρίου. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε χθες ότι η Κίνα ίσως δυσκολεύεται στην καταμέτρηση των μολύνσεων καθώς βιώνει μεγάλη αύξηση στα κρούσματα. Η απότομη στροφή 180° από την Κίνα στην πολιτική της μηδενικής Covid μετά από εκτεταμένες διαδηλώσεις προκάλεσε διεθνώς ανησυχίες για εξάπλωση των κρουσμάτων μεταξύ του ανεπαρκώς εμβολιασμένου πληθυσμού. Οι αρχές σταμάτησαν τα μαζικά τεστ και δεν ανακοινώνουν πλέον τις μολύνσεις χωρίς συμπτώματα.

Η Airfinity ανέφερε ότι η ανάλυση κινδύνου θνητότητας υποδηλώνει ότι από 1,3 εκατ. έως 2,1 εκατ. άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν στο τωρινό ξέσπασμα κορωνοϊού στην Κίνα. Αναλύσεις με βάση άλλα μοντέλα επίσης προβλέπουν ακόμα και 2,1 εκατ. θανάτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης