Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης 

Έχει πολύ δρόμο ακόμη για ν’ αρχίσει να «πιάνει δουλειά», η Αρχή για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AMLA), μιας και ακόμη δεν έχουν συμφωνήσει επ’ αυτού Συμβούλιο ΕΕ και Ευρωκοινοβούλιο!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα παραπάνω συμπεραίνει, εμμέσως πλην σαφώς, Ενημερωτικό Εγγραφο της Ευρωβουλής, που διανεμήθηκε σε επιλεγμένους παραλήπτες και στο οποίο αναφέρεται η «χρονοτριβή» που παρατηρείται, στο να πάρει σάρκα και οστά η εν λόγω Αρχή.

Επισημαίνεται, λοιπόν, ότι τον Ιούλιο του 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για τη σύσταση μιας νέας αρχής της ΕΕ για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (AMLA).

Αυτό ήταν μέρος μιας νομοθετικής δέσμης με στόχο την εφαρμογή του σχεδίου δράσης του 2020 για μια συνολική πολιτική της Ένωσης για την πρόληψη του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στά σχέδια, η AMLA θα είναι το κέντρο ενός ολοκληρωμένου συστήματος που θα αποτελείται από την ίδια την αρχή και τις εθνικές αρχές με εποπτική εντολή για την καταπολέμηση της καταπολέμησης του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Θα υποστηρίξει επίσης τις μονάδες χρηματοοικονομικών πληροφοριών της ΕΕ (FIU) και θα δημιουργήσει έναν μηχανισμό συνεργασίας μεταξύ τους.

Το Συμβούλιο πέτυχε μερική πολιτική συμφωνία σχετικά με την πρόταση στις 29 Ιουνίου 2022 και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο φάκελος παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (ECON) και στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE).

Οι συνεισηγητές εξέδωσαν την κοινή τους έκθεση τον Μάιο του 2022.

Αυτό σημαίνει ότι, η έκθεση θα πρέπει να εγκριθεί από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου κατόπιν ν’ αρχίσουν οι διαβουλεύσεις, για την επίτευξη μιας κοινής συμφωνίας, μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης