«Πού είναι η Νάνσυ; Πού είναι η Νάνσυ;» φώναζε ο δράστης της επίθεσης στο σπίτι της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσυ Πελόζι, την ώρα που χτυπούσε με σφυρί τον 82χρονο σύζυγο της.

Ο άνθρωπος που τραυμάτισε σοβαρά τον Πολ Πελόζι είναι ο 42χρονος Ντέιβιντ ντε Παπ και όπως προκύπτει από τις έρευνες της αστυνομίας αλλά και από τον βίο και την πολιτεία του, η ενέργεια του ήταν κάθε άλλο παρά τυχαία.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ντε Παπ, ο οποίος είχε στήσει καρτέρι στη Νάνσυ Πελόζι και έδεσε τον σύζυγο της περιμένοντας την να γυρίσει στο σπίτι, αν και η ίδια βρισκόταν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, είχε δημοσιεύσει ακροδεξιές θεωρίες και θεωρίες συνωμοσίας στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένου περιεχομένου που προωθεί το αφήγημα ότι από τον Ντόναλντ Τραμπ εκλάπη η νίκη στις εκλογές του 2020.

Εκτός από τις πάμπολλες συνωμοσιολογικές αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ντε Παπ διαχειριζόταν και ένα ιστολόγιο στο οποίο έγραφε συχνά ένα blog στο οποίο ανέβαζε τακτικά κείμενα εναντίον της «άρχουσας τάξης» και επιτίθετο στην κυβέρνηση, τα μέσα ενημέρωσης και τις εταιρείες τεχνολογίας. Όλα αυτά με το γνωστό ακροδεξιό συνωμοσιολιγικό περιτύλγμα.

Στις δηλώσεις του μετά την επίθεση στον Πολ Πελόζι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αναφέρθηκε στην εξτρεμιστική δράση των ανθρώπων που επηρεάζονται από θεωρίες συνωμοσίας είναι πεπεισμένοι ότι οι Δημοκρατικοί έκλεψαν τις εκλογές από τον Ντόναλντ Τραμπ το 2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Μπάιντεν χαρακτήρισε «ποταπή» την επίθεση και κατήγγειλε όσους διαδίδουν τα ψεύδη περί κλεμμένων εκλογών για διάβρωση του πολιτικού κλίματος και υποκίνηση της βίας που έχει πολιτικά κίνητρα. «Μέχρι εδώ. Κάθε άνθρωπος πρέπει συνειδητά πρέπει να αντισταθεί ξεκάθαρα ενάντια στη βία, ανεξάρτητα από το ποιες είναι οι πολιτικές απόψεις του».

 «Η δημοκρατία βρίσκεται κυριολεκτικά, όχι μεταφορικά, στο ψηφοδέλτιο φέτος» και πρόσθεσε ότι οι αναφορές υποδεικνύουν ότι η επίθεση στον Πολ Πελόζι είχε στόχο τη Νάνσυ Πελόζι και σημείωσε ότι ο ύποπτος δράστης χρησιμοποίησε το ίδιο σύνθημα «που είναι η Νάνσυ;»  το οποίο ακούστηκε από τους υποστηρικτές του Τραμπ όταν εισέβαλαν στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα επαναλαμβανόμενα ψέματα ενός κόμματος για εκλογές που εκλάπησαν θα μπορούσαν να επηρεάσουν «ανθρώπους που μπορεί να μην είναι τόσο καλά ισορροπημένοι».

Ο  Πολ Πελόζι υποβλήθηκε σε επιτυχή χειρουργική επέμβαση» για το κάταγμα στο κρανίο που υπέστη κατά τη διάρκεια της επίθεσης και αναμένεται να αναρρώσει πλήρως.,

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης