Μετά την ανακοίνωση του τουρκικού επιτελείου για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην Ανατολική Μεσόγειο και την έκδοση νέας Navtex ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι, προχώρησε ακόμη ένα βήμα στην καλλιέργεια πολεμικού κλίματος στη χώρα του. Ο Τούρκος πολιτικός και πολιτικά υποτακτικός του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε με δηλώσεις του στα ΜΜΕ πως η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας, είναι αιτία πολέμου. Είπε χαρακτηριστικά: «Αν αυτό δεν είναι αιτία πολέμου, τότε τι είναι»;

Η δήλωση αυτή έγινε κατά την αναφορά του στις συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο και την Ιταλία. «Η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Αν αυτό δεν είναι λόγος πολέμου, τότε τι είναι;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Οκτάι επανέλαβε ότι η Τουρκία θα υπερασπιστεί κάθε κυβικό μέτρο νερού στην Ανατολική Μεσόγειο, ό,τι κι αν γίνει και μάλιστα τόνισε πως περιμένουν ίση και δίκαιη αντιμετώπιση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα, έστειλε ένα νέο μήνυμα στην Ευρώπη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «να μην περιμένει ότι η Άγκυρα θα υποχωρήσει. Δεν θα εγκαταλείψουμε τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

 

Στο παιχνίδι των απειλών και ο Μπαχτσελί

Ο σύμμαχος του Ταγίπ Ερντογάν και πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος, MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί, εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση, επιτιθέμενος στην Ελλάδα, τη Γαλλία αλλά και την Άνγκελα Μέρκελ. «Επανήλθε η όρεξη των Ελλήνων να πέσουν εκ νέου στη θάλασσα» γράφει ο Μπαχτσελί στην επίσημη ανακοίνωσή του ζητώντας να επανεξεταστεί άμεσα το νομικό καθεστώς των 12νήσων και την συνθήκη που διέπει την επάνοδο του νησιωτικού συμπλέγματος στην Ελλάδα από τους Ιταλούς μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εξαπολύει δριμύτατη επίθεση κατά του Μακρόν αλλά εστιάζει και στο πρόσωπο της Άνγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας: «Η δήλωση της Μέρκελ προς τους Ευρωπαίους να στηρίξουν υποχρεωτικά την Ελλάδα παραπέμπει σε σταυροφορία». Ο ακροδεξιός πολιτικός χρησιμοποιεί δηλαδή ένα από τα βασικότερα επιχειρήματα των Ισλαμιστών και της Τζιχάντ περί σταυροφόρων και σταυροφοριών.

Ντεβλέτ Μπαχτσελί

Με νέα Navtex τουρκικά γυμνάσια

Νωρίς το πρωί του Σαββάτου, το τουρκικό επιτελείο εξέδωσε νέα NAVTEX στην οποία δεσμεύει περιοχή στην Ανατολική Μεσόγειο για άσκηση με πραγματικά πυρά από τις 29 Αυγούστου έως τις 11 Σεπτεμβρίου. Η είδηση αναπαράγεται από τα τουρκικά ΜΜΕ τα οποία δεν αναφέρουν ωστόσο, τις συντεταγμένες αυτής της περιοχής όπου θα πραγματοποιηθεί η στρατιωτική άσκηση.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού επιτελείου, η άσκηση με πραγματικά πυρά στην Αν. Μεσόγειο θα διεξαχθεί με κανόνες εμπλοκής σε επίπεδο κυβερνήτη. Δηλαδή, ο κυβερνήτης θα αποφασίσει πως θα αντιδράσει σε περίπτωση παρενόχλησης, χωρίς προηγουμένως να ρωτήσει την Άγκυρα. Τουλάχιστον αυτό αναφέρεται από τα τουρκικά ΜΜΕ στο πλαίσιο τη ανακοίνωσης για τη νέα NAVTEX.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης