Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Ιράν, Μπράιαν Χουκ, αποχωρεί από τη θέση αυτή και τις αρμοδιότητές του θα αναλάβει ο ειδικός απεσταλμένος για τη Βενεζουέλα, ο Έλιοτ Άμπραμς, «μετά από μια μεταβατική περίοδο», ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Η αποχώρηση του Χουκ σημειώνεται την ώρα που το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ετοιμάζεται να θέσει σε ψηφοφορία, την επόμενη εβδομάδα, την πρόταση της Ουάσινγκτον για παράταση του εμπάργκο πώλησης όπλων στο Ιράν. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, δεν υπάρχει η αναγκαία υποστήριξη για να εγκριθεί αυτό το ψήφισμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Άμπραμς, που είναι βετεράνος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ανέλαβε ειδικός απεσταλμένος για τη Βενεζουέλα πέρσι τον Ιανουάριο και ακολούθησε σκληρή γραμμή με στόχο την απομάκρυνση του Νικολάς Μαδούρο από την εξουσία. Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν κατ’ ιδίαν ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι ενοχλημένος από την αποτυχία απομάκρυνσης του Μαδούρο, ο οποίος εξακολουθεί να στηρίζεται από τον στρατό της χώρας του, τη Ρωσία, την Κίνα, την Κούβα και το Ιράν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης