Ένα δεύτερο τουρκικό πλοίο γεωτρήσεων, για το οποίο η Τουρκία έχει ανακοινώσει πως θα αρχίσει γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο αυτήν την εβδομάδα κοντά στην Κύπρο, έφθασε σήμερα στα ανοικτά της βορειοανατολικής ακτής του νησιού, σύμφωνα με τα δεδομένα του ιστοτόπου για την ναυσιπλοΐα Refinitiv Eikon.

Τον περασμένο μήνα, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποίησαν την Τουρκία να τερματίσει τις γεωτρήσεις για αέριο σε διαφιλονικούμενα ύδατα γύρω από το νησί, διότι διαφορετικά η Ε.Ε. θα αναλάβει δράση εναντίον της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μια κίνηση που μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω ένταση με την Κύπρο σχετικά με τα δικαιώματα έρευνας, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε, όπως μετέδωσε το Σάββατο το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, πως το «Γιαβούζ» θα αρχίσει τις γεωτρήσεις μέσα σε μία εβδομάδα.

Το «Γιαβούζ» βρισκόταν στο νότιο τουρκικό λιμάνι της Μερσίνης για να κάνει τις τελικές δοκιμές και να ανεφοδιαστεί πριν αναχωρήσει χθες, Κυριακή, για την Κύπρο. Τα δεδομένα του ναυτιλιακού ιστοτόπου δείχνουν πως έφθασε κατά τη διάρκεια της νύχτας στα ανοικτά των ακτών της Καρπασίας.

Η Τουρκία έχει ήδη ένα πλοίο γεωτρήσεων, το «Φατίχ», στα ανοικτά της δυτικής ακτής της Κύπρου και η Κύπρος εξέδωσε τον Ιούνιο εντάλματα σύλληψης για το πλήρωμά του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης