Aνεξάρτητοι ερευνητές από διάφορες χώρες και αντιπρόσωποι από κοινωνικές οργανώσεις που μελέτησαν τις δραστηριότητες της οργάνωσης που αποκαλείται «Λευκά Κράνη» στη Συρία κατέθεσαν και επιθυμούν να μοιρασθούν τα ευρήματά τους με τη διεθνή κοινότητα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Απόλυτη σιωπή. Ψάχνοντας στα αποκαλούμενα δυτικά Μέσα του Συρμού, ουδέν βρήκα για την εγκληματική δραστηριότητα από τα άλλοτε σχεδόν καθημερινά φιλοξενούμενα «Λευκά Κράνη». Κι όμως, στις 20 Δεκεμβρίου επί μία ώρα η εγκληματική τους δραστηριότητα στην εμπόλεμη Συρία απασχόλησε τα Ηνωμένα Έθνη, όπως μετέδωσε μόνον το RT.com.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κι όμως, στη σύνοδο ήταν παρόντες και δυτικοί δημοσιογράφοι. Άρα, η έλλειψη ενημέρωσης δεν οφείλεται στην απουσία τους.

Εξάλλου υπήρξε ζωντανή αναμετάδοση από το τηλεοπτικό κανάλι του ΟΗΕ και υπάρχει ανάρτηση στο YouTube. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι προφανές ότι τα δυτικά Μέσα δεν θέλησαν να προβάλουν την εγκληματική δραστηριότητα από τα Λευκά Κράνη, η οποία αποδείχτηκε με στοιχεία και περιλάμβανε κλοπή ανθρώπινων οργάνων, συνεργασία με τρομοκράτες τζιχαντιστές ακόμη και ελεύθερους σκοπευτές και δήθεν επιχειρήσεις διάσωσης, αλλά και κλοπές από αμάχους.

Ο Maxim Grigoriev, διευθυντής του ιδρύματος για τη Μελέτη της Δημοκρατίας (που είναι μέλος της παγκόσμιας οργάνωσης του ΟΗΕ του δικτύου εναντίον της τρομοκρατίας), αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες από την έρευνα που έκανε το ίδρυμα, σε συνεντεύξεις με 100 αυτόπτες μάρτυρες.

Σ’ αυτές συμπεριλαμβάνονται 40 «Λευκά Κράνη» και 15 πρώην τρομοκράτες, 50 αυτόπτες μάρτυρες από επεισόδια στην εμπόλεμη περιοχή, όπου δραστηριοποιούνταν τόσο τα Λευκά Κράνη όσο και οι τρομοκράτες. Κατατέθηκαν επίσης 500 συνεντεύξεις από κατοίκους στο Χαλέπι και στην Ντάραα.

Στις αποδείξεις που κατέθεσε ο Grigoriev περιλαμβάνονται τα επίμαχα στοιχεία για τη δραστηριότητα των μελών της οργάνωσης αυτής σε κλοπές ανθρωπίνων οργάνων.

Επικεφαλής νοσοκόμων από το Χαλέπι είπε πως διαπίστωσε στο πτώμα γείτονά της που είχε οδηγηθεί για «θεραπεία» από τα Λευκά Κράνη στην Τουρκία «μεγάλη πληγή από τον λαιμό έως το στομάχι. Όταν άγγιξα με το χέρι, διαπίστωσα πως όλα έλειπαν από κάτω – δεν είχαν μείνει όργανα».

Σε άλλη συνέντευξη αναφέρεται: «Τα Λευκά Κράνη είχαν διασώσει κάποιον με ελαφρά τραύματα και κατόπιν τον έφεραν πίσω με το στομάχι του ανοικτό και τα κυριότερα εσωτερικά όργανά του να λείπουν».

​ Όσο κρατούσε η μεγάλη πολεμική αναταραχή, έως το 2016 αλλά και λίγο αργότερα, τα δυτικά Μέσα καθημερινά σχεδόν μετέδιδαν ειδήσεις για τα «ανδραγαθήματα» που έκαναν τα Λευκά ΚράνηΗ κατάθεση του Σύρου πολίτη Omar al-Mustafa ανέφερε: «Σχεδόν όλοι όσοι συνεργάζονταν με τα Λευκά Κράνη ήταν μαχητές της al-Nusra ή βρίσκονταν σε στενή σχέση με τους τζιχαντιστές. Είχα ζητήσει να συμμετάσχω κι εγώ στην οργάνωση, αλλά μου είχαν πει πως έπρεπε να είχα προταθεί από την al-Nusra».

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως όσο κρατούσε η μεγάλη πολεμική αναταραχή, έως το 2016 αλλά και λίγο αργότερα, τα δυτικά Μέσα καθημερινά σχεδόν μετέδιδαν ειδήσεις για τα «ανδραγαθήματα» που έκαναν τα Λευκά Κράνη, δήθεν διασώζοντας ανθρώπους από τις βιαιότητες των συριακών κυβερνητικών αλλά και των ρωσικών δυνάμεων.

Οι δυτικοί δημοσιογράφοι που ήταν παρόντες στη σύνοδο του ΟΗΕ δεν ενδιαφέρθηκαν να υποβάλουν έστω και μία ερώτηση για τις κλοπές ανθρωπίνων οργάνων, για τις ψεύτικες διασώσεις ή για όλα τα γεγονότα που παρατέθηκαν για την εγκληματική δραστηριότητα της οργάνωσης. Έκαναν ερωτήσεις μόνο για διάφορα άλλα ζητήματα που αφορούσαν στη Συρία.

Για παράδειγμα, ο ανταποκριτής του CBS δεν είχε ούτε μία ερώτηση για τα στοιχεία που παρατέθηκαν, μολονότι το αμερικανικό τηλεοπτικό πρόγραμμα είχε δημοσιοποιήσει πάμπολλα ρεπορτάζ εκθειάζοντας την «ανθρωπιστική δραστηριότητα» της οργάνωσης στη Συρία.

Δέκα ημέρες μετά τη σύνοδο του ΟΗΕ και τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις δεν βρέθηκε κάποιο δυτικό Μέσο να αναφερθεί στο γεγονός.

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης