Εγκρίθηκε η ενδεχόμενη πώληση 40 μαχητικών αεροσκαφών και 5 συστοιχιών Patriot στην Ελβετία

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2020, 08:54
Εγκρίθηκε η ενδεχόμενη πώληση 40 μαχητικών αεροσκαφών και 5 συστοιχιών Patriot στην Ελβετία

Εγκρίθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ η ενδεχόμενη πώληση ενός από δύο τύπους μαχητικών αεροσκαφών καθώς και συστοιχιών του συστήματος αντιπυραυλικής και αντιαεροπορικής άμυνας Patriot στην Ελβετία, η οποία ετοιμάζεται να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό του υλικού του στρατού της, ενημέρωσε χθες το Πεντάγωνο το αμερικανικό Κογκρέσο.

Την Κυριακή, οι Ελβετοί ψηφοφόροι ενέκριναν σε δημοψήφισμα την πρόταση η κυβέρνηση της Ελβετικής Συνομοσπονδίας να δαπανήσει ποσό ύψους 6,46 δισ. δολαρίων για την απόκτηση νέων μαχητικών αεροσκαφών, προς αντικατάσταση του στόλου των 30 πεπαλαιωμένων F/A-18 Hornet, τα οποία προβλέπεται να αποσυρθούν το 2030.

Η Βέρνη αναμένεται να αποφασίσει μέσα στο 2021 εάν θα επιλέξει ως το νέο κύριο μαχητικό της ελβετικής αεροπορίας το Eurofighter (Airbus), το Rafale (Dassault), το F/A-18 Super Hornet (Boeing) ή το F35-A (Lockheed Martin).

Προχωρώντας σε μια κίνηση που θα διευκολύνει την εξαγωγή είτε του ενός είτε του άλλου τύπου αεροσκαφών στην Ελβετία, το αμερικανικό ΥΠΕΞ ενέκρινε εκ των προτέρων την πιθανή πώληση 40 προηγμένων μαχητικών F35-A, ανταλλακτικών, πυρομαχικών και την εκπαίδευση χειριστών της ελβετικής Πολεμικής Αεροπορίας, εκτιμώμενης αξίας 6,58 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο ενέκρινε την εναλλακτική πιθανή πώληση 40 F/A-18E/F Super Hornet, ανταλλακτικών, πυρομαχικών και συναφούς εξοπλισμού, καθώς και την εκπαίδευση των Ελβετών χειριστών, εκτιμώμενης αξίας 7,45 δισ. δολαρίων.

Η διαδικασία αυτή προβλέπεται ώστε να ενημερώνεται το Κογκρέσο των ΗΠΑ για δυνητικές πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού. Δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι έχει υπογραφεί κάποια διμερής σύμβαση ή ότι έχει ολοκληρωθεί κάποια διαπραγμάτευση.

Επιπλέον, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πιθανή πώληση πέντε συστοιχιών του συστήματος αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας Patriot (Raytheon Technologies Corp) και συναφούς εξοπλισμού, εκτιμώμενης αξίας 2,2 δισ. δολαρίων.

Η υπηρεσία του Πενταγώνου η οποία είναι αρμόδια για τις πωλήσεις αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού στο εξωτερικό (Defense Security Cooperation Agency, DSCA) επέδωσε ειδοποίηση στο Κογκρέσο μετά την έγκριση της πιθανής πώλησης από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

 

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2020, 08:59