Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση για «άμεση, άνευ όρων κατάπαυση του πυρός» στο Αφγανιστάν ώστε να δημιουργηθεί ευνοϊκό περιβάλλον για τις συνομιλίες της Ντόχα με τους Ταλιμπάν, ως μία διαδικασία στην οποία θα συμμετάσχουν όλες οι πλευρές κατά τη διάσκεψη των δωρητών που διεξάγεται στη Γενεύη.

«Μία διαδικασία με τη συμμετοχή όλων, στην οποία θα εκπροσωπούνται επαρκώς γυναίκες, νέοι και θύματα του πολέμου, προσφέρει τις θετικότερες ελπίδες για βιώσιμη ειρήνη» δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες κατά τη διάσκεψη της Γενεύης. «Η πρόοδος προς την ειρήνη θα συμβάλει στην ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής και ένα ζωτικής σημασίας βήμα είναι η ασφαλής, συντεταγμένη και με όρους αξιοπρέπειας επιστροφή εκατομμυρίων εκτοπισμένων Αφγανών» ανέφερε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός στο Αφγανιστάν και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε κίνηση για την εγκαθίδρυση ισλαμικού εμιράτου θα επηρεάσει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη χώρα.

«Μία κατάπαυση του πυρός δεν πρέπει να είναι το αποτέλεσμα της ειρηνευτικής διαδικασίας, πρέπει να συνοδεύσει τη διαδικασία ήδη από σήμερα… Οποιαδήποτε απόπειρα εγκαθίδρυσης ισλαμικού εμιράτου θα έχει επιπτώσεις στην πολιτική και την οικονομική μας δέσμευση» απέναντι στη χώρα, δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ κατά τη διάρκεια διάσκεψης για τη συγκέντρωση πόρων για το Αφγανιστάν.

Η ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για τις Διεθνείς Εταιρικές Σχέσεις Γιούτα Ουρπιλάινεν ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να διατηρήσει τη δέσμευσή της για τη χορήγηση 1,2 δισ. ευρώ οικονομικής βοήθειας προς το Αφγανιστάν κατά τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης