Έκτακτα μέτρα για να στηρίξει το δοκιμαζόμενο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την οικονομία της χώρας ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Τουρκική Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας η απαίτηση ποσοστού αποθεματικού σε τουρκική απαίτηση μειώνεται κατά 250 μονάδες βάσης. Η μείωση αυτή θα ενισχύσει με σημαντική ρευστότητα την τουρκική οικονομία, την ώρα που η λίρα έχει καταρρεύσει, εξαιτίας κυρίως των δασμών του Ντόναλντ Τραμπ σε τουρκικό χάλυβα και αλουμίνιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε επίσης μέτρα για μεγαλύτερη ευελιξία στην διαχείριση των εγγυήσεων, με τα ελάχιστα επιτόκια δανεισμού προς τις τράπεζες για τις εγγυήσεις έναντι των συναλλαγών σε τουρκική λίρα να αναθεωρούνται πλέον με βάση τον τύπο και την ωρίμανση.

Με τον κανονισμό αυτό η προεξοφλημένη αξία των υφιστάμενων χωρίς επιβάρυνση εγγυήσεων προβλέπεται να αυξηθεί κατά περίπου 3,8 δισ. τουρκικές λίρες.

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, τα όρια των καταθέσεων σε ξένο συνάλλαγμα που χρησιμοποιούνται ως εγγυήσεις για τις συναλλαγές των τραπεζών σε τουρκική λίρα αυξάνονται στα 20 δισ. δολάρια από 7,2 δισ. δολάρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 6,6 λίρες ανά δολάριο βρίσκεται τη Δευτέρα η τουρκική λίρα, με την κατάσταση να βελτιώνεται μετά την εξαγγελία της κεντρικής τράπεζας, καθώς προηγουμένως η τουρκική λίρα είχε φτάσει και τις 7 λίρες.

Τα διορθωτικά μέτρα είχε προαναγγείλει σε συνέντευξή του ο Tούρκος υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Η Τουρκία έχει καταρτίσει σχέδιο δράσεων ώστε να καταλαγιάσει τις πιέσεις που δέχεται από τις αγορές και οι θεσμοί της θα αρχίσουν να υλοποιούν τα «απαραίτητα βήματα» από το πρωί της Δευτέρας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, υπό την σκιά της κατάρρευσης της τουρκικής λίρας την προηγούμενη εβδομάδα.

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα Hurriyet ο κ. Αλμπαϊράκ ανέφερε ότι το σχέδιο καλύπτει τις τράπεζες και την πραγματική οικονομία, περιλαμβανομένων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που – όπως είπε – έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τις μεταπτώσεις στην συναλλαγματική αξία της λίρας.

Εισαγγελική έρευνα για ενέργειες κατά της οικονομικής ασφάλειας

Η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ανοίγει έρευνα κατά προσώπων που θεωρούνται ύποπτα για πράξεις που απειλούν την οικονομική ασφάλεια, μετέδωσε το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

Η Τουρκία έχει γίνει στόχος οικονομικής επίθεσης, σύμφωνα με την εισαγγελία που ανακοίνωσε την πρόθεσή της να κινηθεί δικαστικά κατά κάθε γραπτού και οπτικού ειδησεογραφικού υλικού, καθώς και κατά λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που θεωρείται ότι εξυπηρετούν τους στόχους αυτής της επίθεσης.

Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι λαμβάνει τα αναγκαία νομικά μέτρα κατά μέσων κοινωνικής δικτύωσης που κάνουν αναφορές στην συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου που δημιουργούν «αρνητική αντίληψη για την οικονομία».

Σύμφωνα με το υπουργείο, από τις 7 Αυγούστου, εντοπίσθηκαν 346 λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ανήρτησαν σχόλια για την αποδυνάμωση της λίρας «κατά προκλητικό τρόπο» και κινήθηκαν οι νομικές διαδικασίες.

Με πληροφορίες από Anadolu 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης