Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα του Ελ Σαλβαδόρ ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι εκδόθηκε ένταλμα για τη σύλληψη του πρώην προέδρου της χώρας, του Σαλβαδόρ Σάντσες Σερέν, καθώς και άλλων εννέα πρώην υπουργών, υφυπουργών και ανώτατων κρατικών λειτουργών, στο πλαίσιο έρευνας για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και διαφθορά.

Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, ο κ. Σάντσες Σερέν βρίσκεται εκτός της χώρας. Πάντως, έξι πρώην ανώτερα μέλη της κυβέρνησης του προέδρου Μαουρίσιο Φούνες (2009-2014) τέθηκαν υπό κράτηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Σάντσες Σερέν, βετεράνος πολιτικός του Μετώπου Φαραμπούντο Μαρτί για την Εθνική Απελευθέρωση (FMLN), ήταν αντιπρόεδρος του κ. Φούνες, προτού εκλεγεί ο ίδιος πρόεδρος (2014-2019).

Ο διάδοχός του, Ναγίμπ Μπουκέλε, επικρίνεται για αυταρχική στροφή και σειρά αμφιλεγόμενων κινήσεων, όπως η απομάκρυνση του γενικού εισαγγελέα, το κλείσιμο υπηρεσίας καταπολέμησης της διαφθοράς κ.ά.

Σύμφωνα με το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, ο κ. Σάντσες Σερέν και οι άλλοι αξιωματούχοι -ανάμεσά τους η πρώην υπουργός Υγείας, η πρώην υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, ο πρώην υπουργός Γεωργίας κ.λπ.- κατηγορούνται για διασπάθιση δημοσίων κεφαλαίων, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και παράνομο πλουτισμό. Η υπόθεση πιθανόν σχετίζεται με τη χρήση μυστικών κονδυλίων από την προεδρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν ήταν διαθέσιμος ο κ. Σάντσες Σερέν ή κάποιος εκπρόσωπός του για να σχολιάσει το ένταλμα σύλληψης.

Ο γενικός εισαγγελέας του Ελ Σαλβαδόρ, Ροδόλφο Ντελγάδο, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι θα εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πρώην προέδρου.

«Έχουμε εκδώσει ένταλμα σύλληψης και θα ζητήσουμε να σταλεί κόκκινη ειδοποίηση από την Ιντερπόλ» ανέφερε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης