Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης 

Σε χθεσινη της απάντηση, προς τον Έλληνα ευρωβουλευτή των ευρωπαίων συντηρητικών και μεταρρυθμιστών Εμμανουήλ Φράγκο, η Επίτροπος Κυριακίδη, προτίμησε να αναφερθεί στα όσα ισχύουν «γενικά» για την σήμανση των τροφίμων και όχι στο γιατί δεν αναφέρεται η προσθήκη αποξηραμένων εντόμων στα τρόφιμα!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ερώτηση του, ωστόσο, ο Έλληνας ευρωβουλευτής ήταν κάτι παραπάνω από συγκεκριμένος και αποκαλυπτικός, αναφέροντας ότι:

  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε (3 Ιανουαρίου 2023) τη χρήση σκόνης που λαμβάνεται από το Acheta domesticus (σπιτικό κρίκετ) ως «νέο τρόφιμο» σε πολύσπορο ψωμί, κράκερ και κριτσίνια, μπάρες δημητριακών, ξηρά προμίγματα για ψημένα προϊόντα, μπισκότα, ζυμαρικά -προϊόντα με βάση, σάλτσες, επεξεργασμένα προϊόντα πατάτας, πιάτα με βάση τα όσπρια και τα λαχανικά, νιφάδες ζύμες, σκόνη ορού γάλακτος, ανάλογα κρέατος, σούπες, αλεύρι καλαμποκιού και άλλα σνακ, ποτά, είδη ζαχαροπλαστικής, ξηρούς καρπούς και ελαιούχους σπόρους και παρασκευάσματα κρέατος, που προορίζονται για ο γενικός πληθυσμός.
  • Ενέκρινε επίσης (5 Ιανουαρίου 2023) τη χρήση των κατεψυγμένων, πολτών, αποξηραμένων μορφών και μορφών σκόνης των προνυμφών Alphitobius diaperinus ( αλευροσκουλήκι) ως συστατικού σε διάφορα τρόφιμα για τον γενικό πληθυσμό και σε συμπληρώματα διατροφής.
  • Ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για την αλλαγή των ευρωπαϊκών διατροφικών συνηθειών, οι πληροφορίες στον ιστότοπο της Επιτροπής καθιστούν σαφές ότι «εναπόκειται στους καταναλωτές να αποφασίσουν εάν θα συμπεριλάβουν ή όχι αυτό το τρόφιμο στη διατροφή τους».

Υποστήριξε, ακόμη, ότι είναι ηθική απαίτηση για τέτοια προϊόντα να φέρουν σαφή και εμφανή επισήμανση, με φωτογραφία του εν λόγω εντόμου.

Ρωτούσε δε την Κομισιόν, αν συμφωνεί ότι μια τέτοια σήμανση είναι απαραίτητη, λαμβάνοντας υπόψη την ενστικτώδη απώθηση που νιώθουν οι Ευρωπαίοι όσον αφορά στα έντομα και αν είναι τα επιμέρους κράτη μέλη εξουσιοδοτημένα να κινήσουν διαδικασίες για την παύση της κυκλοφορίας αυτών των «νέων τροφίμων» ή απαιτείται «ειδική πλειοψηφία» ψηφοφορίας από το Συμβούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οπως προκύπτει από την απάντηση της Επιτρόπου Υγείας της ΕΕ, που δημοσιεύεται ολόκληρη, δεν υπάρχει καμία αναφορά στο επίμαχο θέμα της προσθήκης αποξηραμένων εντόμων στα τρόφιμα…

Απάντηση της κας Κυριακίδη εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 20.3.2023

«Για να διασφαλιστεί ότι οι καταναλωτές ενημερώνονται κατάλληλα σχετικά με τα τρόφιμα που καταναλώνουν, ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 απαιτεί την υποχρεωτική αναγραφή του καταλόγου των συστατικών στη συσκευασία των τροφίμων.

Ο κανονισμός για τα νέα τρόφιμα απαιτεί μια ολοκληρωμένη σειρά δεδομένων ασφάλειας, τα οποία πρέπει να αξιολογούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων πριν από την έγκριση.

Ο παρών κανονισμός θεσπίζει διατάξεις για την αφαίρεση ενός νέου τροφίμου από τον κατάλογο της Ένωσης σε περίπτωση που υπάρχουν ενδείξεις ότι το νέο τρόφιμο μπορεί να συνιστά σοβαρό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

Ο γενικός νόμος για τα τρόφιμα απαιτεί ότι τα τρόφιμα που εξάγονται από την ΕΕ για διάθεση στην αγορά τρίτης χώρας πρέπει να συμμορφώνονται με τις σχετικές απαιτήσεις της νομοθεσίας για τα τρόφιμα, εκτός εάν ζητηθεί διαφορετικά από τις αρχές της χώρας εισαγωγής ή ορίζεται από τους νόμους και κανονισμούς, πρότυπα, κώδικες πρακτικής και άλλες νομικές και διοικητικές διαδικασίες που ενδέχεται να ισχύουν στη χώρα εισαγωγής».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης