«Φωτιές» ανάβει στην κυβέρνηση, την ώρα που στην Ολομέλεια της Βουλής έχει εισαχθεί για ψήφιση το νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό, έρευνα του περιοδικού DER SPIEGEL με τον τίτλο «Πυροβολισμός θανάτου στα ευρωπαϊκά σύνορα», που έρχεται να αντικρούσει την επίσημη θέση της ελληνικής πλευράς πως ήταν fake news τα περί νεκρού πρόσφυγα στον Έβρο από πυρά ελλήνων στρατιωτών. Το DER SPIEGEL καταλήγει και το αναφέρει στον υπότιτλο του δημοσιεύματος πως ο Πακιστανός μετανάστης σκοτώθηκε κατά πάσα πιθανότητα (“probably”) από ελληνικά πυρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας τότε, είχαν κατηγορηματικά διαψεύσει πληροφορίες ότι ο μετανάστης είχε σκοτωθεί από ελληνικά πυρά, χαρακτηρίζοντας το ως fake news.

H ελληνική κυβέρνηση είχε αρνηθεί κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή σε σχετικό επεισόδιο με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να τονίζει σε ανάρτησή του στο  twitter: «Κανείς πυροβολισμός δεν υπήρξε από τις ελληνικές συνοριακές δυνάμεις απέναντι σε άτομα που επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα. Οτιδήποτε άλλο, δεν συνιστά παρά χυδαία και σκόπιμη παραπληροφόρηση: Ψευδείς ειδήσεις». Ο κ. Πέτσας  σημείωσε δε ότι το βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το οποίο δείχνει πρόσφυγα να έχει πέσει νεκρός από σφαίρα, είναι ψευδές. Παράλληλα, κάλεσε άπαντες να επιδεικνύουν προσοχή όταν μεταδίδουν πληροφορίες οι οποίες ενισχύουν την τουρκική προπαγάνδα.

Σε αυστηρό τόνο ήταν και  η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, με αφορμή όσα μετέδιδαν τούρκικα μέσα αλλά και το Reuters, επικαλούμενο τουρκικές πηγές, πως ο πρόσφυγας έπεσε νεκρός από τα πυρά των ελληνικών δυνάμεων, στην προσπάθειά του να περάσει σε ελληνικό έδαφος, από την Τουρκία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Όταν μια χώρα εργαλειοποιεί ανθρώπους ως πολιορκητικό κριό, κατασκευάζει ψευδείς ειδήσεις για να τους παραπλανήσει και παραβιάζει συστηματικά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα γειτονικών χωρών, δεν είναι σε θέση να κουνά το δάκτυλο σε κανέναν”. “Και βέβαια δεν είναι σε θέση να δίνει μαθήματα Διεθνούς Δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Άλλωστε, σε αυτά τα μαθήματα, η Τουρκία επί χρόνια μένει μετεξεταστέα”, επισημαίνει το ελληνικό ΥΠΕΞ σε tweet του.

Για το θέμα αυτό μάλιστα είχε επικριθεί έντονα η  σχετική ανάρτηση  που είχε γίνει  στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ από τον Τομέα Δικαιωμάτων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης  αφού κατηγορήθηκε  πως υιοθετεί τα fake news των Τούρκων, μιλώντας για επιβεβαίωση του περιστατικού. 

Δείτε το βίντεο που ανάρτησε το DER SPIEGEL:

Διαβάστε ακόμα:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης