Η οργάνωση «Τελευταία Γενιά» (Letzte Generation) ανακοίνωσε σήμερα ότι από την ερχόμενη Δευτέρα σκοπεύει να «παραλύσει» το Βερολίνο «επ’ αόριστον», με δράσεις διαμαρτυρίας για το κλίμα.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα η οργάνωση, εκπρόσωποί της ανακοίνωσαν ότι από την επόμενη εβδομάδα σχεδιάζουν να οδηγήσουν τη γερμανική πρωτεύουσα σε «ειρηνικό αδιέξοδο». Ήδη, σε δράση που έχει ανακοινωθεί για αύριο στην περιοχή των κυβερνητικών κτιρίων, έχουν δηλώσει συμμετοχή 800 άτομα. Οι διαμαρτυρίες, διευκρίνισαν, θα τελειώσουν μόνο εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κάνει δεκτά τα αιτήματά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η οργάνωση απαιτεί μεταξύ άλλων την πλήρη εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων από το 2030 και την κατάργηση εντός επτά ετών των κινητήρων εσωτερικής καύσης για τα αυτοκίνητα και των καυστήρων θέρμανσης που λειτουργούν με πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

«Θα ακινητοποιήσουμε ειρηνικά την πόλη», δήλωσε η εκπρόσωπος της «Τελευταίας Γενιάς» Κάρλα Χίνρικς, τονίζοντας ότι ο προγραμματισμός δεν προβλέπει ημερομηνία λήξης των δράσεων. Η ομάδα κρατά συνήθως μυστικά τα σχέδιά της, λόγω των αυστηρών μέτρων που λαμβάνει η αστυνομία όταν πρόκειται για παράνομες πράξεις, όπως η παρακώλυση της κυκλοφορίας σε κεντρικούς οδικούς κόμβους, με ακτιβιστές να κολλούν με κόλλα τα χέρια τους στο οδόστρωμα.

Το Σωματείο των Αστυνομικών (GdP) άσκησε έντονη κριτική στις σχεδιαζόμενες ενέργειες. «Δεν βοηθά το κλίμα το γεγονός ότι η Τελευταία Γενιά, με την αυταρέσκεια της άγνοιας, κρατά ομήρους πολλούς πολίτες», δήλωσε ο αναπληρωτής ομοσπονδιακός πρόεδρος του GdP Αλεξάντερ Πόιτς στο δίκτυο RND, επισημαίνοντας ότι μεγάλος αριθμός αστυνομικών απασχολείται κάθε φορά στην προσπάθεια περιορισμού των επιπτώσεων των δράσεων της Ομάδας, με αποτέλεσμα να λείπει προσωπικό από άλλα σημεία. Ζήτησε επίσης παρέμβαση της δικαιοσύνης, η οποία, όπως είπε, «πρέπει να βρει γρήγορα μια επαρκή και συνεπή προσέγγιση» για το θέμα.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης