Η Μανουέλα Σβέσιχ, ανερχόμενο αστέρι του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) -του εταίρου του κόμματος της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ στον κυβερνητικό συνασπισμό – και ένα από τα τρία υπηρεσιακά μέλη της ηγεσίας του, που χαίρει μεγάλου σεβασμού, παραιτήθηκε για λόγους υγείας, γεγονός που συνιστά σφοδρό πλήγμα στο κόμμα.

Η 45χρονη Σβέσιχ δήλωσε σήμερα ότι έλαβε αυτή την απόφαση καθώς διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού την ώρα που το κόμμα της αναμένεται να εκλέξει έναν μόνιμο ηγέτη και να αποφασίσει αν θα συνεχίσει να συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλά ανώτερα στελέχη του κόμματος είχαν ενθαρρύνει την Σβέσιχ να είναι υποψήφια αρχηγός του, αλλά εκείνη είχε αρνηθεί λέγοντας ότι θέλει να επικεντρωθεί στον ρόλο της ως πρωθυπουργού στο ανατολικό κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας, μια θέση την οποία κατείχε για περίπου δύο χρόνια.

“Τα καλά νέα είναι ότι ο καρκίνος είναι ιάσιμος. Αλλά απαιτείται θεραπεία”, ανέφερε σε ανακοίνωση προς τους συναδέλφους της προσθέτοντας ότι θα διατηρήσει τον ρόλο της πρωθυπουργού του κρατιδίου και της επικεφαλής του κόμματος εκεί.

Το βαθιά πολωμένο SPD βρίσκεται σε τροχιά ανάδειξης του νέου ηγέτη του έπειτα από τις κακές επιδόσεις που κατέγραψε στις ευρωεκλογές του περασμένου Μαϊου, κάτι που οδήγησε στην παραίτηση της Αντρέα Νάλες από την ηγεσία του. Το SPD εμφανίζει στην πρόθεση ψήφου ποσοστό 14%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το τελικό αποτέλεσμα της κούρσας για την ηγεσία του κόμματος και η απόφαση για το αν θα παραμείνει στην κυβέρνηση με την Μέρκελ θα ληφθεί στο συνέδριο του κόμματος τον Δεκέμβριο. Τυχόν απόφαση να εγκαταλείψει τον συνασπισμό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ή στον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας.

Η Σβέσιχ υπήρξε ανερχόμενο αστέρι του κόμματος καθώς έγινε υπουργός στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας σε ηλικία 34 ετών.

Μόλις πέντε χρόνια αργότερα έγινε υπουργός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης υπό την Μέρκελ, υπεύθυνη για θέματα οικογενειακής πολιτικής, και πολλά μέλη του SPD είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους σε εκείνην ως μια ηγετική προσωπικότητα από την πρώην κομμουνιστική ανατολική Γερμανία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης