Στη δεξίωση της ρωσικής πρεσβείας στο Βερολίνο γιόρτασε ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ τη χθεσινή επέτειο του τέλους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Παρόντες ήταν ακόμη πολιτικοί της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), της Αριστεράς, ακόμη και του κυβερνώντος κόμματος της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.

«Με την ευκαιρία του εορτασμού της νίκης της Σοβιετικής Ένωσης στον επιθετικό πόλεμο που ξεκίνησε η εθνικοσοσιαλιστική Γερμανία, ο πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Νετσάγιεφ προσκαλεί σε δεξίωση στη ρωσική πρεσβεία», ανέφερε η πρόσκληση του ρώσου διπλωμάτη στην οποία ανταποκρίθηκε ο κ. Σρέντερ. Η σύζυγός του, Σο-Γεόν Σρέντερ -Κιμ επιβεβαίωσε στο περιοδικό Der Spiegel την παρουσία του ζεύγους στην πρεσβεία, εξέφρασε μάλιστα την έκπληξή της για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν. Στη δεξίωση παρευρέθηκαν από την AfD ο πρώην αρχηγός Αλεξάντερ Γκάουλαντ και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Τίνο Χρουπάλα, ο πρώην γενικός γραμματέας του SED της ΛΔΓ Έγκον Κρεντς και ο πρώην αρχηγός της Αριστεράς Κλάους Ερνστ. Ο κ. Χρουπάλα δήλωσε ότι «προφανώς προσκλήθηκαν όλοι οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων» και σημείωσε ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε να διακοπεί αυτός ο διάλογος, ακόμη και σε περιόδους κρίσης». Πριν από λίγες ημέρες πάντως ο ίδιος είχε προβλέψει ότι η Ουκρανία και η Ρωσία θα ηττηθούν και ότι στο τέλος ο μόνος κερδισμένος θα είναι οι ΗΠΑ. Από την πλευρά του κόμματος του κ. Σρέντερ, εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) δήλωσε ότι «η στάση του κόμματος προς τον Γκέρχαρντ Σρέντερ παραμένει σαφής: είναι πολιτικά απομονωμένος με τη θέση του», αναφερόμενος στη σχέση του πρώην καγκελάριου με τον ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν και στις θέσεις που κατέχει σε ρωσικούς ενεργειακούς κολοσσούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρώην αρχηγός του κόμματος της Αριστεράς Κλάους Ερνστ υπερασπίστηκε την παρουσία του στην εκδήλωση, λέγοντας ότι, «παρά την περίπλοκη κατάσταση λόγω του πολέμου, η Ρωσία έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην ήττα του φασισμού». Ο κ. Ερνστ έχει ζητήσει όμως και από την Επιτροπή Ενέργειας και Προστασίας του Κλίματος να εισηγηθεί την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, επειδή, όπως υποστήριξε, στρέφονται τελικά εναντίον των ίδιων των λαών της Ευρώπης και της βιομηχανίας της.

Απευθυνόμενος στους καλεσμένους του, ο ρώσος πρέσβης μίλησε για «μηχανή θανάτου» η οποία στοίχισε τη ζωή σε 27 εκατομμύρια Σοβιετικούς και κατήγγειλε «αυξημένη προσπάθεια να διαστρεβλωθεί η ιστορία υπέρ της τρέχουσας πολιτικής κατάστασης, να εξισωθούν θύματα και δήμιοι, νικητές και ηττημένοι». Ο ναζισμός «δεν πρέπει να έχει ούτε μία ευκαιρία να αναβιώσει, ούτε ως ρωσοφοβία», πρόσθεσε ο κ. Ντεσάεφ.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η οποία δεν εκπροσωπήθηκε στη δεξίωση, αρνήθηκε να σχολιάσει τη συμμετοχή πολιτικών. «Δεν βλέπουμε κανέναν λόγο να σχολιάσουμε», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ. Οι κοινοβουλευτικές ομάδες του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και των Φιλελευθέρων (FDP) διευκρίνισαν ότι οι επικεφαλής τους δεν προσκλήθηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διασυνδέσεις του Γκέρχαρντ Σρέντερ με τη Ρωσία έχουν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εξελιχθεί σε πολιτικό ζήτημα. Ο πρώην καγκελάριος θεωρείται προσωπικός φίλος του ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν, ενώ συνέχισε να εργάζεται για ρωσικές εταιρίες ενέργειες και μετά την έναρξη του πολέμου, παρόλη την κριτική που του ασκήθηκε. Τον Μάιο του 2022 η Επιτροπή Προϋπολογισμού της Bundestag εισηγήθηκε περικοπή των προνομίων του κ. Σρέντερ και η Βουλή κατόπιν αποφάσισε να του αφαιρέσει το γραφείο που διατηρούσε εντός του κοινοβουλίου και τους συνεργάτες που εργάζονταν σε αυτό. Δεν θίχτηκαν η σύνταξη και η προσωπική ασφάλειά του. Την προηγούμενη εβδομάδα το Διοικητικό Δικαστήριο του Βερολίνου απέρριψε την προσφυγή του κατά της απόφασης των βουλευτών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης