Για τη συμβολή του ελληνικού πολιτισμού στη διαμόρφωση των ΗΠΑ μίλησε ο Τραμπ

Για τη συμβολή του ελληνικού πολιτισμού στη διαμόρφωση των ΗΠΑ μίλησε ο Τραμπ

Για τη βαθιά συμβολή του ελληνικού πολιτισμού, αλλά και της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στη διαμόρφωση των ΗΠΑ, μίλησε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια της ετήσιας δεξίωσης στον Λευκό Οίκο για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου. Κρατώντας στα χέρια του ένα καπέλο που έγραφε στα ελληνικά «Κάντε την Αμερική μεγάλη ξανά», ο πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται πως «χάθηκε στη μετάφραση» και απέδωσε τη φράση ως «make Greece great again».

Ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε την ομιλία κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον αγώνα του ελληνικού λαού για ελευθερία και ανεξαρτησία, αλλά και μια ιστορική αναδρομή στη διαχρονική προσφορά του ελληνικού πολιτισμού με αναφορές στον Όμηρο και στον Αριστοτέλη. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες - και όλος ο δυτικός πολιτισμός - έχουν διαμορφωθεί βαθιά από τα εξαιρετικά επιτεύγματα του ελληνικού λαού, που εκτείνονται μέχρι τα αρχαία χρόνια...» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τραμπ, λέγοντας ένα αρχαίο ελληνικό ρητό: «Η ευτυχία εξαρτάται από το να είσαι ελεύθερος και η ελευθερία εξαρτάται από το να είσαι θαρραλέος». «Και είστε θαρραλέοι» συμπλήρωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Συνεχίζοντας, μίλησε για τη συμβολή της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στη διαμόρφωση των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση αποτελεί έμπρακτο εορτασμό των αξιών που συνιστούν τον θεμέλιο λίθο του «μεγαλείου της Αμερικής». Μάλιστα, αναφέρθηκε ονομαστικά στις προσωπικές ιστορίες ορισμένων παρευρισκομένων, προκειμένου να τις χρησιμοποιήσει ως παραδείγματα προσφοράς στις ένοπλες δυνάμεις, στην επιχειρηματική δραστηριότητα, στον αθλητισμό, αλλά και στη φιλανθρωπία μέσω της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «(οι Έλληνες) δεν σταματούν ποτέ. Δεν τα παρατάτε ποτέ. Αυτό ακριβώς θέλουμε».

«Τιμάτε τη σκληρή δουλειά. Αγαπάτε τις οικογένειές σας. Εμπλουτίζετε τον πολιτισμό σας. Έχετε αφιερώσει τη ζωή σας στις οικογένειές σας, στις κοινότητές σας και στη χώρα μας. Μέσα από το κίνητρο της δημιουργίας και τη θέλησή σας να πετύχετε... Και αγκαλιάζετε το αμερικανικό όνειρο και διατηρείτε την πίστη σας στην ευλογία του μεγαλοδύναμου Θεού. Και αυτό είναι υπέροχο» προσέθεσε.

Από τη μεριά του, ο σεβασμιότατος αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος επεσήμανε ότι δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από τον Λευκό Οίκο για να τιμηθεί η εθνική επέτειος της ανεξαρτησίας, καθώς πρόκειται για ένα κτήριο που συμβολίζει τον «φάρο της ελευθερίας» για όλους τους λαούς.

Εδώ και πολλά χρόνια, όπως χαρακτηριστικά υπενθύμισε, η ελληνοαμερικανική κοινότητα έχει θέσει το θέμα της ελευθερίας ως το κεντρικό μήνυμα που εκπέμπει στην ετήσια δεξίωση, με βασικούς άξονες την απρόσκοπτη λειτουργία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την επίτευξη μιας δίκαιης λύσης στο ζήτημα του Κυπριακού.

«Γνωρίζοντας την προσωπική σας αφοσίωση, κύριε Πρόεδρε, στα πιο πολύτιμα ζητήματα της δικαιοσύνης και της ελευθερίας για όλους, σας ευχαριστούμε που ακούσατε τη φωνή μας και σας ζητάμε να συνεχίσετε την υποστήριξή σας στα προαναφερθέντα θέματα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε και ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος δήλωσε ότι «τα δύο μεγάλα έθνη, το αμερικανικό και το ελληνικό, απέδειξαν σήμερα ότι μοιράζονται τις ίδιες αρχές και τις ίδιες αξίες, με κορυφαία, όμως, την αγάπη τους για την κατάκτηση της ελευθερίας».

Με αφορμή την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, ο κ. Κουμουτσάκος έχει προγραμματισμένες συναντήσεις με ανώτερους αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου αναμένεται να θέσει το θέμα της περαιτέρω εμβάθυνσης και διεύρυνσης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, με στόχο να ενισχυθεί ο «στρατηγικός τους χαρακτήρας» προς όφελος και των δύο λαών. «Πρέπει να είναι μια στρατηγική σχέση που θα στηρίζεται σε τρεις αμοιβαιότητες: αμοιβαίες αξίες, αμοιβαίος σεβασμός, αμοιβαίο όφελος» τόνισε χαρακτηριστικά.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 19 Μαρτίου 2019, 09:36