Σκάφος των Βίκινγκ ανακαλύφθηκε σε περιοχή του Φιόρδ του Όσλο, κοντά στο Borreparken της επαρχίας Vestfold, νότια του Horten, όπως μετέδωσε ο εθνικός τηλεοπτικός σταθμός NRK.

Η περιοχή είναι γνωστή για τις ανακαλύψεις αντικειμένων από την πρώιμη εποχή του σιδήρου, τα οποία, όπως πιστεύεται, μαρτυρούν την πολιτική εξουσία που είχε σχεδόν πριν από χίλια χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός περιβάλλοντος της Νορβηγίας Ola Elvestuen ανακοίνωσε την ανακάλυψη μαζί με τον τοπικό κυβερνήτη της κομητείας Vestfold Rune Hogsnes, κάνοντας λόγο για «ιστορική ημέρα».

«Δεν βρίσκουμε κάθε ημέρα κι ακόμη ένα πλοίο των Viking, οπότε αυτό είναι πραγματικά συναρπαστικό» δήλωσε ο Hogsnes. «Για εμάς τους ντόπιους δεν αποτελεί έκπληξη, επειδή πολλοί θησαυροί από τους χρόνους των Βίκινγκ είναι κρυμμένοι κάτω από τον χλοοτάπητα του νομού μας» πρόσθεσε. Η ανακάλυψη έγινε με τη βοήθεια του georadar.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Terje Gansum, υπεύθυνος για την πολιτιστική κληρονομιά του νομού, εξήγησε ότι οι εικόνες του γεω-ραντάρ δείχνουν ένα είδος «φόρμας σκάφους» που πιστεύεται ότι έχει μήκος τουλάχιστον 15 μέτρων. Ωστόσο, μέχρι σήμερα παραμένει ασαφές σε τι ποσοστό έχει διατηρηθεί το πλοίο. Η φόρμα του πλοίου είχε αρχικά εντοπιστεί σχεδόν πριν από δύο χρόνια, αλλά χρειάστηκαν πολλές εξετάσεις για να επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για πλοίο Viking.

Ο αρχαιολόγος του Νορβηγικού Ινστιτούτου για την Πολιτιστική Κληρονομιά (NIKU) Lars Gustavsen χαιρέτισε τις νέες μη επιστημονικές μεθόδους, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι η τεχνολογία μπορεί να οδηγήσει σε παρόμοια ευρήματα τα επόμενα χρόνια.

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης