Οι ανταρτικές δυνάμεις της Νότιας Υεμένης ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι κατέλαβαν το προεδρικό μέγαρο στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το  Άντεν, μετά από ημέρες συγκρούσεων με τους κυβερνητικούς.

“Πήραμε το παλάτι Maashiq από την προεδρική (φρουρά χωρίς μάχη”, δήλωσε εκπρόσωπος της δύναμης της ζώνης ασφαλείας στις αυτονομιστικές δυνάμεις, στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αυτονομιστές κατατέλαβαν επίσης την κατοικία του υπουργού Εσωτερικών Ahmed al-Mayssari μετά την εκκένωση της από τις δυνάμεις του συνασπισμού, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

7.500 παιδιά έχουν σκοτωθεί ή πεθάνει από τις κακουχίες και τον λιμό στην Υεμένη από το 2013, έχει ανακοινώσει ο ΟΗΕ.

Οι μάχες ξέσπασαν την Τετάρτη όταν οι δυνάμεις πιστές στο Νότιο Μεταβατικό Συμβούλιο (STC) επιχείρησαν να εισέλθουν στο προεδρικό μέγαρο στο Aden.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενεργούσαν μετά από πρόσκληση του πρώην υπουργού Χάνι Μπιν Μπράικ, ο οποίος είναι αναπληρωτής επικεφαλής του STC, που έχει “ανατρέψει” την κυβέρνηση του Προέδρου Abed Rabbo Mansour Hadi.
Το STC υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).

Ο Μπράικ κατηγόρησε τον Χάντι και τις δυνάμεις του ότι είναι μέλη ή είναι πιστοί στο κλάδο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας της Υεμένης, ένα παν-αραβικό πολιτικό κίνημα που θεωρούνται από τα ΗΑΕ και ορισμένες άλλες αραβικές χώρες ως τρομοκρατική οργάνωση.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, με τη σειρά της, κατηγόρησε τον Μπράικ για την υπονόμευση και ότι  εξυπηρετούσε μόνο τους αντάρτες που υποστηρίζει το  Ιράν, γνωστούς ως Χούθι (Houthis).

Το  Άντεν είναι η έδρα της «κυβέρνησης»  τον Χαντί, ο οποίος έχει καταφύγει στη Σαουδική Αραβία από τότε που ο Χούθις κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σαναά και ανέτρεψαν την κυβέρνηση του Χαντί από την εξουσία το 2014.

Συνασπισμός σουνιτών μουσουλμάνων υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας παίρνει μέρος στον εμφύλιο πόλεμο στην Υεμένη από τον Μάρτιο του 2015 εξ ονόματος της κυβέρνησης του Hadi.

AFP, AP, Reuters, DW

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης