Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε ότι θα εφοδιάσει σήμερα την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας με 40,3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) φυσικού αερίου, έναντι 40,7 mcm που διοχέτευσε κατά τη χθεσινή ημέρα.

Υπενθυμίζεται ότι η γραμμή διέλευσης μέσω της Ουκρανίας παραμένει η μόνη οδός για την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου σε χώρες της δυτικής και της κεντρικής Ευρώπης, καθώς η άντληση μέσω του Nord Stream έχει διακοπεί πλήρως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι προειδοποιήσεις

Τον Απρίλιο, η Gazprom, ο κρατικός προμηθευτής φυσικού αερίου της Ρωσίας προειδοποίησε ότι η Ευρώπη κατάφερε να περάσει τον χειμώνα παρά τις περικοπές στις προμήθειες ρωσικού αερίου λόγω των ήπιων θερμοκρασιών, αλλά προειδοποίησε ότι «δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η φύση θα κάνει ξανά ένα τέτοιο δώρο».

Σε ανακοίνωσή της στο Twitter, η εταιρεία ανέφερε ότι η ανανέωση των αποθεμάτων για τον επόμενο χειμώνα δεν θα είναι εύκολη, επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες για «αποφάσεις με πολιτικά κίνητρα που στοχεύουν στην παύση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου». Επιπλέον,  η Ρωσία περιόρισε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη πέρυσι ως αντίποινα για τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης