Η Μέρκελ καλεί την ΕΕ να προετοιμαστεί για ένα Brexit χωρίς συμφωνία

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 1 Ιουλίου 2020, 15:31
Η Μέρκελ καλεί την ΕΕ να προετοιμαστεί για ένα Brexit χωρίς συμφωνία

Για το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς την επίτευξη συμφωνίας στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη μελλοντική εμπορική σχέση ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ένωση, κάλεσε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση να προετοιμαστεί η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

«Θα συνεχίσω να προωθώ μία καλή λύση, αλλά εμείς στην ΕΕ θα πρέπει να προετοιμαστούμε για την περίπτωση όπου δεν θα επιτευχθεί συμφωνία» δήλωσε ενώπιον της γερμανικής Βουλής η Άνγκελα Μέρκελ κατά την πρώτη ημέρα της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ.

Ευρωπαϊκή Ένωση και Βρυξέλλες άρχισαν τη Δευτέρα νέο γύρο εντατικών συνομιλιών για τη μετά το Brexit σχέση τους, οι οποίες θα διαρκέσουν πέντε εβδομάδες, με κοινό στόχο να φθάσουν σε συμφωνία ώστε να αποφύγουν ένα καταστροφικό σενάριο στο τέλος του έτους.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε επισήμως από την Ένωση στις 31 Ιανουαρίου και συνεχίζει να εφαρμόζει τους κανόνες της ΕΕ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Εάν καμία συμφωνία δεν προκύψει μέχρι τότε, οι κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, με τους αυξημένους δασμούς και τους εντατικούς τελωνειακούς ελέγχους, θα εφαρμοστούν στις εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες μίας λιγότερο στενής οικονομικής σχέσης με την ΕΕ μετά τηνδιαδικασία του Brexit, προειδοποίησε το Σάββατο η Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή της σε ευρωπαϊκές εφημερίδες ενόψει της ανάληψης από το Βερολίνο της γερμανικής προεδρίας της Ένωσης.

«Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν επιθυμεί αντίστοιχους κανόνες με εκείνους που ισχύουν στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, την αγορά εργασίας ή τις κοινωνικές ρυθμίσεις, οι σχέσεις μας θα χάσουν σε ένταση» προειδοποίησε.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 1 Ιουλίου 2020, 15:37