Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής μεταξύ Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Συγκεκριμένα η συνάντηση των δύο ηγετών διήρκεσε δύο ώρες και 38 λεπτά, παρά τις αρχικές προβλέψεις ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον τέσσερις ώρες. Η πρώτη συνομιλία, όπου συμμετείχαν και οι δύο ΥΠΕΞ, διήρκεσε 93 λεπτά, ακολούθησε διάλειμμα 45 λεπτών, ενώ οι διευρυμένες συνομιλίες κράτησαν 65 λεπτά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την ιστορική συνάντηση, πρώτος ο Βλαντίμιρ Πούτιν παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, όπου μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε την επιστροφή των πρέσβεων σε Μόσχα και Ουάσιγκτον αντίστοιχα.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόμενος στις συζητήσεις που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του είπε ότι «η συνομιλία ήταν αρκετά εποικοδομητική» και ότι «για μια ακόμη φορά πείστηκα ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι ένα πολύ έμπειρος άνθρωπος».

«Είναι καθόλα προφανές. Μαζί συζητούσαμε κοιτώντας στα μάτια ο ένας τον άλλον σχεδόν δύο ώρες. Δεν συμβαίνει με όλους τους ηγέτες να συζητάς έτσι αναλυτικά κοιτώντας στα μάτια ο ένας τον άλλον», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι Αμερικανοί και Ρώσοι πρέσβεις θα επιστρέψουν στα διπλωματικά τους πόστα για να αναλάβουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους», τόνισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ πρόσθεσε:

«Οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Και οι δύο πλευρές πρέπει να αναλάβουν ορισμένες υποχρεώσεις εκεί». 

Όσον αφορά τη συμμετοχή της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ο Πούτιν δήλωσε: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι για να συζητήσουμε εδώ».

Αναφερόμενος στην κρίση στην ανατολική Ουκρανία, ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία έχει μόνο μια δέσμευση στο ζήτημα αυτό, η οποία είναι να συμβάλλει στην υλοποίηση των συμφωνιών του Μινσκ, προσθέτοντας ότι αν η ουκρανική πλευρά είναι έτοιμη να τηρήσει τις συμφωνίες «θα προχωρήσουμε χωρίς καμία αμφιβολία».

Παράλληλα, σε ερώτηση Ρώσων δημοσιογράφων, τόνισε ότι «πιστεύουμε πως η αμερικανική πλευρά είναι έτοιμη να εξετάσει λύσεις».

Σε ερώτηση του CNN, εάν θα χαρακτήριζε το κλίμα της συνάντησης «εχθρικό ή φιλικό», ο Πούτιν είπε: «Έχουμε τις διαφορές μας, αλλά και οι δύο πλευρές ακούσαμε τις θέσεις του άλλου. Θεωρώ ότι ήταν μια εποικοδομητική συνάντηση». 

Ο Ρώσος πρόεδρος ερωτηθείς για τον χαρακτηρισμό του ως «φονιά» εκ μέρους του Αμερικανού προέδρου, είπε ότι ο Μπάιντεν του είχε δώσει εξηγήσεις για τον χαρακτηρισμό αυτόν στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν και πως αυτές οι εξηγήσεις τον ικανοποίησαν.

Επιπλέον, δήλωσε ότι δεν είχε και δεν μπορούσε να έχει αυταπάτες αναφορικά με τις ΗΠΑ, ούτε πριν, ούτε μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο. Ερωτηθείς αν ο Μπάιντεν τον προσκάλεσε στις ΗΠΑ, είπε ότι δεν τον προσκάλεσε στις ΗΠΑ και ο ίδιος δεν προσκάλεσε τον Μπάιντεν να επισκεφθεί τη Ρωσία.

Αναφερόμενος στον Ναβάλνι, ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Ναβάλνι ήθελε να συλληφθεί, όταν όντας καταζητούμενος, ήρθε στη Ρωσία. Παράλληλα, όσον αφορά το «Ίδρυμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς» του Αλεξέι Ναβάλνι που χαρακτηρίστηκε «εξτρεμιστική οργάνωση», ο Πούτιν είπε ότι η εν λόγω οργάνωση καλούσε τον κόσμο σε μαζικές ταραχές, ενώ δεν παρέλειψε να συγκρίνει τη δράση του Ιδρύματος και των οργανώσεων του Ναβάλνι με τα γεγονότα που είχαν συμβεί στο αμερικανικό Κογκρέσο με την εισβολή εκατοντάδων Αμερικανών πολιτών τον περασμένο Ιανουάριο, λέγοντας ότι η Μόσχα συναισθάνεται τις τραγικές συνέπειες των ταραχών στο αμερικανικό Κογκρέσο, αλλά δεν θέλει να επαναληφθεί κάτι τέτοιο στην Ρωσία.

Μπάιντεν: «Η ατζέντα μου δεν είναι κατά της Ρωσίας, αλλά υπέρ των Αμερικανών»

Μετά τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου, ο Μπάιντεν έδωσε από την πλευρά του τις δικές του απαντήσεις. 

«Αν και έχουμε διαφορές, θέλω ο Πούτιν να καταλάβει γιατί λέω ό,τι λέω και γιατί κάνω ό,τι κάνω» τόνισε αρχικά στην ομιλία του ο Μπάιντεν.

«Του είπα πως η ατζέντα μου δεν είναι κατά της Ρωσίας. Αντιθέτως, είναι υπέρ των Αμερικανών πολιτών» ξεκαθάρισε στη συνέχεια, ενώ σημείωσε με έμφαση: «κανείς Aμερικανικός πρόεδρος δεν μπορεί να αδιαφορήσει για θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα».

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα θα είναι «πάντα» στο τραπέζι καθώς «είναι στο DNA της χώρας μας». Άλλωστε, αυτός ήταν και ένας από τους λόγους για τους οποίους έθεσε το ζήτημα της φυλάκισης του Αλεξέι Ναβάλνι.

«Πρέπει να υπάρχουν βασικοί κανόνες και να τους υπακούμε», ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν. Παράλληλα, τόνισε ότι ο Ρώσος πρόεδρος συμφώνησε να συνεργαστεί ώστε το Ιράν να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης