Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, η Κάρι Λαμ, προειδοποίησε σήμερα ότι οι διαδηλώσεις των τελευταίων μηνών στην άλλοτε βρετανική αποικία ωθούν την πόλη στα όρια μιας «εξαιρετικά επικίνδυνης κατάστασης» καθώς θέτουν υπό αμφισβήτηση την κυριαρχία της Κίνας.

Η Λαμ έκανε τη δήλωση αυτή καθώς μεγάλα τμήματα του Χονγκ Κονγκ έχουν παραλύσει, με τεράστια προβλήματα στις οδικές, τις σιδηροδρομικές και τις αεροπορικές μεταφορές, εξαιτίας γενικής απεργίας, έπειτα από ακόμη ένα Σαββατοκύριακο βίαιων επεισοδίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πόλη, σημαντικό χρηματοοικονομικό κέντρο της Ασίας, που έχει επιστραφεί μεν στην Κίνα αλλά υπό τον όρο να συνεχιστεί η πολιτική «μια χώρα, δύο συστήματα» που εφαρμόζει το Πεκίνο, συγκλονίζεται τους τελευταίους μήνες από κινητοποιήσεις. Η σπίθα που τις πυροδότησε ήταν ένα σχέδιο νόμου για την έκδοση υπόπτων στην Κίνα, αλλά πλέον έχουν πάρει αντικυβερνητικό χαρακτήρα και έχουν κεντρικό αίτημα τον εκδημοκρατισμό του συστήματος διακυβέρνησης.

Η Λαμ εμφανίστηκε να υιοθετεί πιο απειλητικό τόνο, προειδοποιώντας τους διαδηλωτές ότι οι ταραχές «εν ονόματι ορισμένων διεκδικήσεων» πλέον «στρέφονται εναντίον του νόμου και της τάξης και ωθούν την πόλη (…) στα όρια μιας εξαιρετικά επικίνδυνης κατάστασης».

Η κυβέρνηση της πόλης, πρόσθεσε η ίδια, θα επιδείξει «αποφασιστικότητα» στην προσπάθειά της να «αποκαταστήσει τον νόμο και την τάξη» και «την εμπιστοσύνη» στο Χονγκ Κονγκ. Οι πολίτες οι οποίοι παίρνουν μέρος στις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις οφείλουν να «πουν όχι στο χάος και στη βία», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης