Μαχητές των Ταλιμπάν υποστηρίζουν ότι κατέρριψαν στρατιωτικό αεροσκάφος των ΗΠΑ πάνω από το Γκάζνι στο Αφγανιστάν, σκοτώνοντας όλους τους επιβάτες, όπως μεταδίδει το δίκτυο RT. Ο αμερικανικός στρατός δηλώνει πως ερευνά τη συντριβή και δεν έχει επιβεβαιώσει την απώλεια του αεροπλάνου ενώ το αφγανικό υπουργείο Άμυνας διαψεύδει ότι το αεροπλάνο που καταρρίφθηκε ήταν αφγανικό.

Αργότερα, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους, επιβεβαιώθηκε πως επρόκειτο για ένα μικρό στρατιωτικό αεροπλάνο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters ζητώντας να μην κατονομαστούν, ανέφεραν ωστόσο ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από εχθρική ενέργεια. Η μία από αυτές τις πηγές είπε ότι πιστεύεται πως στο αεροπλάνο επέβαιναν λιγότεροι από 10 άνθρωποι.

Το Πεντάγωνο απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες σχετικά με την συντριβή.

Ένας εκπρόσωπός τους ισχυρίστηκε πως οι Ταλιμπάν αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη συντριβή, λέγοντας πως το πλήρωμα του αεροσκάφους και όλοι οι επιβάτες, συμπεριλαμβανομένων κάποιων που ο ίδιος υποστήριξε πως είναι ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματικοί, σκοτώθηκαν επί τόπου. Ο μέχρι στιγμής ανεπιβεβαίωτος ισχυρισμός αναφέρει πως οι εν λόγω αξιωματικοί ανήκαν στην Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ υποστήριξε ότι το αεροπλάνο εκτελούσε αποστολή συλλογής πληροφοριών και «καταρρίφθηκε στην περιοχή Σάντο Χελ της περιφέρειας Ντεχ Γιακ της επαρχίας Γκάζνι». Δεν διευκρίνισε ωστόσο πώς οι μαχητές των Ταλιμπάν κατάφεραν να το καταρρίψουν.

Σύμφωνα πάντα με τον Μουτζαχίντ, στο αεροπλάνο επέβαιναν «υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματικοί» και είναι όλοι τους νεκροί. Ωστόσο, η πληροφορία αυτή διαψεύστηκε από έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο των υπηρεσιών άμυνας.

Εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Άμυνας, ο Ροχουλάχ Αχμαντζάι, δήλωσε από την πλευρά του ότι το αεροσκάφος αυτό δεν ανήκε στις αφγανικές δυνάμεις.

Οι αμερικανικές δυνάμεις στην Καμπούλ, όταν ρωτήθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν προέβησαν σε σχόλιο.

«Το αεροπλάνο πραγματοποιούσε αποστολή των υπηρεσιών πληροφοριών και καταρρίφθηκε στην περιοχή Σάντο Χελ της τοποθεσίας Ντεχ Γιακ της επαρχίας Γκάζνι».

Ανώτερος αξιωματικός του υπουργείου Άμυνας που ερευνά τη συντριβή δήλωσε ότι κανένας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος δεν σκοτώθηκε και πρόσθεσε ότι ερευνώνται τα αίτια της συντριβής.

Υψηλόβαθμοι Αφγανοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι Αρχές στέλνουν κατεπειγόντως τοπικά συνεργεία για να εντοπίσουν τα συντρίμμια, σε ορεινή περιοχή που ελέγχεται εν μέρει από τους Ταλιμπάν, στην επαρχία κΓάζνι. Δημοσιογράφοι του πρακτορείου Reuters βιντεοσκόπησαν Αφγανούς στρατιώτες να κατευθύνονται προς τα χιονοσκέπαστα βουνά όπου κατέπεσε το αεροπλάνο.

Νωρίτερα, κυκλοφόρησαν βίντεο που δείχνουν τα απομεινάρια ενός αεροσκάφους που συνετρίβη. Φαίνεται ότι είναι το αεροσκάφος Bombardier / Northrop Grumman E-11A – ένα αεροσκάφος παρακολούθησης και επικοινωνίας, το οποίο απασχολείται από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ. Τα συντρίμμια διαθέτουν διακριτικά σήματα που χρησιμοποιούνται από τον αμερικανικό στρατό.

 

Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι το αεροπλάνο που έπεσε στο Γκάζνι ανήκει στην εταιρεία Ariana Afghan Airlines. 

Η εταιρεία διέψευσε ότι το αεροσκάφος ήταν δικό της, δηλώνοντας ότι «όλα τα αεροπλάνα της είναι λειτουργικά και ασφαλή». Ειδικότερα, ο διευθύνων σύμβουλος της κρατικής αφγανικής αεροπορικής εταιρείας Ariana αρνήθηκε την πληροφορία ότι ένα από τα αεροπλάνα της έχει συντριβεί. «Υπήρξε συντριβή αεροσκάφους, αλλά αυτό δεν ανήκει στην Ariana, διότι οι δύο πτήσεις της από την Χεράτ στην Καμπούλ και από την Χεράτ στο Δελχί είναι ασφαλείς» είπε.

Εκτός των μεγάλων πόλεων, η επαρχία Γκάζνι ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από τους Ταλιμπάν, γεγονός που περιπλέκει την αποστολή σωστικών συνεργείων και ερευνητών στον τόπο της συντριβής. Τα αεροπορικά δυστυχήματα, συνήθως με ελικόπτερα, είναι αρκετά συνηθισμένα στο Αφγανιστάν, λόγω του ορεινού εδάφους αλλά και των συχνά ακραίων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα.

Είτε πρόκειται για δυστύχημα, είτε για κατάρριψη, η συντριβή του αεροπλάνου σημειώνεται σε μια περίοδο που οι Ταλιμπάν και οι ΗΠΑ συζητούν τους όρους μιας συμφωνίας για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν. Οι συζητήσεις αυτές είχαν διακοπεί δύο φορές, με απόφαση της Ουάσινγκτον: την πρώτη με αφορμή μια επίθεση στην οποία σκοτώθηκε ένας Αμερικανός στρατιώτης και την δεύτερη εξαιτίας της επίθεσης που εξαπέλυσαν οι Ταλιμπάν σε μια βάση που ελέγχεται από τις ΗΠΑ.

 

Σύγχυση για την ταυτότητα του αεροπλάνου

Οι τοπικές Αρχές είχαν ανακοινώσει αρχικά ότι ένα αεροπλάνο κατέπεσε στο Γάζνι γύρω στις 13.00, τοπική ώρα. Ο κρατικός αερομεταφορέας, η εταιρεία Ariana Afghan Airlines διέψευσε τις πρώτες πληροφορίες που ήθελαν να είναι δικό της το αεροπλάνο, ενώ λίγο αργότερα και η υπηρεσία πολιτικής υπηρεσίας του Αφγανιστάν (ACAA) διαβεβαίωσε ότι δεν έχει καταγραφεί κανένα δυστύχημα με εμπορικό αεροσκάφος.

Με πληροφορίες από: RT, ΑΠΕ, Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης