Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε σήμερα ότι το τουρκικό Κοινοβούλιο θα εξετάσει τον Ιανουάριο πρόταση που θα επιτρέπει την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη για τη στήριξη της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης (GNA) απέναντι στις δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ.

«Θα παρουσιάσουμε την πρόταση για την αποστολή στρατιωτών στη Λιβύη μόλις ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες του Κοινοβουλίου», στις 7 Ιανουαρίου, δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τελειωμό δεν έχουν οι προκλητικές αναφορές Ερντογάν στην Ελλάδα

Για μια ακόμα φορά, με αφορμή την αιφνιδιαστική επίσκεψή του στην Τυνησία και την συνάντησή του με τον Τυνήσιο ομόλογό του, ο Τούρκος πρόεδρος, αναφερόμενος στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, έβαλε ξανά τη χώρα μας στο στόχαστρο.

«Υπάρχει ένας αυξημένος ενθουσιασμός για τις κυρώσεις που επιβάλλονται σε βάρος της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα. Αλήθεια, τι δουλειά έχει η Ελλάδα με τη Λιβύη; Δεν έχει καμία δουλειά με την αποκλειστική οικονομική ζώνη. Η Λιβύη και η Τουρκία έχουν συγκεκριμένη σύνδεση μεταξύ τους, οι δυο χώρες έχουν δικαιοδοσία στην περιοχή αυτή», είπε ενώ πρόσθεσε στον ίδιο προκλητικό τόνο, ότι παρά τις αντιδράσεις η συμφωνία με τη Λιβύη θα ισχύσει κανονικά. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Βολές» και κατά της Ρωσίας

Σε άλλο σημείο τόνισε πως η Λιβύη διαθέτει έναν νόμιμο πρωθυπουργό. «Περάσαμε τη συμφωνία από την τουρκική εθνοσυνέλευση και θα ισχύσει κανονικά στο μέλλον. Δεν ήμασταν ποτέ εισβολείς.

Αν δεχτούμε οποιαδήποτε πρόσκληση, θα την αξιολογήσουμε και θα πράξουμε ανάλογα. Και έχουμε λάβει πρόσκληση για αποστολή στρατευμάτων. Η Ρωσία και το Σουδάν τι δουλειά έχουν εκεί; Ο Χαφτάρ δεν είναι νόμιμος και οι δραστηριότητές του είναι παράνομες».

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες μετά τις επαφές που είχαν, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι πιστεύει πως η Τυνησία θα μπορούσε να έχει «πολύτιμη και εποικοδομητική συμβολή» για την αποκατάσταση της σταθερότητας στη Λιβύη. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατόν. Η κρίση στη Λιβύη, είπε, επηρεάζει ότι μόνο την ίδια τη χώρα αλλά και τις γειτονικές της, όπως την Τυνησία.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα το γραφείο του Ερντογάν αναφέρεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος συνοδεύεται σε αυτό το ταξίδι του από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Χουλουσί Ακάρ, τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών Χακάν φιντάν, τον διευθυντή επικοινωνίας Φαχρετίν Αλτούν και τον προεδρικό εκπρόσωπο Ιμπραήμ Καλίν.

Τον χάρτη των κρατών που έρχονται αντιμέτωπα με την ενέργεια Ερντογάν να υπογράψει τα μνημόνια με την Λιβύη, επιχειρεί να σκιαγραφήσει το πρακτορείο Reuters με αφορμή την αιφνίδια επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Τυνησία. 

Ο αναλυτής του πρακτορείου εκτιμά πως η Άγκυρα με την υπογραφή του μνημονίου με την κυβέρνηση της Τρίπολης ήθελε να προκαλέσει συναγερμό στην Ελλάδα και την Κύπρο προκειμένου να στείλει το μήνυμα ότι είναι έτοιμη να παίξει σκληρά και να επιβάλλει νέες διαπραγματεύσεις για τις χρόνιες διαμάχες της με τις δύο χώρες.

«Ενώ η Τουρκία βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με την Ελλάδα και την Κύπρο, επιδεινώνονται οι σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και της ΕΕ, προσθέτοντας τις τρέχουσες διαμάχες για τη μεταναστευτική πολιτική και ευρύτερες ερωτήσεις σχετικά με το ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ», αναφέρει το δημοσίευμα του Ρόιτερς και προσθέτει πως «η Ελλάδα και η Κύπρος, που έχουν εδώ και καιρό θαλάσσιες και εδαφικές διαμάχες με την Τουρκία, λένε ότι η συμφωνία είναι άκυρη και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας».

Ανησυχία από την Αίγυπτο και το Ισραήλ

«Η Αίγυπτος και το Ισραήλ, που έχουν επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στην ενεργειακή εξερεύνηση στην περιοχή, ανησυχούν για την κίνηση Τουρκίας-Λιβύης, η οποία ενδέχεται να απειλήσει την ικανότητά τους να εξάγουν φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Η Αίγυπτος την χαρακτήρισε “παράνομη και μη δεσμευτική”, ενώ το Ισραήλ δήλωσε ότι θα μπορούσε να «θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα του Ρόιτερς.

Αναφορικά με την Αίγυπτο, αναφέρεται ότι η χώρα, έρχεται σε αντίθεση με την Τουρκία από τότε που ο Αιγύπτιος στρατός ανατράπηκε τον Ισλαμιστή Πρόεδρο Μοχάμεντ Μουρσί το 2013. Ωστόσο στη Λιβύη, η Αίγυπτος είναι πιο ευθυγραμμισμένη με τον στρατάρχη Χαφτάρ, «που σημαίνει ότι το Κάιρο και η Άγκυρα κινούνται σε αντίθετες πλευρές αναφορικά με το τουρκολιβικό μνημόνιο».

Από την άλλη πλευρά, το Ισραήλ ήταν πιο επιφυλακτικό σε σχέση με την κίνηση της Τουρκίας-Λιβύης. Ένας λόγος, αναφέρουν οι αναλυτές, είναι ότι εάν ο αγωγός Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα-Ιταλία γίνει μη βιώσιμος, το Ισραήλ μπορεί να χρειαστεί να αναζητήσει τρόπους εξαγωγής φυσικού αερίου μέσω της Τουρκίας.

Πάντως, όπως αναφέρει το Reuters, «Ενώ οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας έχουν συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια, το εμπόριο παραμένει ισχυρό και θεωρούν το ένα το άλλο στρατηγικούς εταίρους. Το Ισραήλ σύντομα θα στείλει κάποιο αέριο στην Αίγυπτο για να μετατραπεί σε υγροποιημένο φυσικό αέριο για επανεξαγωγή, έτσι βασίζεται λιγότερο στην Ελλάδα και την Κύπρο».

Στο παζλ και η Ρωσία

«Η Ρωσία είναι ένα άλλο κομμάτι στο παζλ. Ενώ η Τουρκία αντιτίθεται στη Συρία, συντονίζει την ενεργειακή πολιτική και η Μόσχα είναι πρόθυμη να μεταφέρει την ενέργεια στην Τουρκία. Αλλά η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης τις τοποθετεί στις αντίθετες πλευρές στη Λιβύη, με τη Ρωσία να προσανατολίζεται προς τον Χαφτάρ. Η Ρωσία και η Τουρκία θα συζητήσουν τη στρατιωτική υποστήριξη της Λιβύης σε μια σύνοδο κορυφής τον επόμενο μήνα», καταλήγει το δημοσίευμα.

Καταγγελία Τούρκων δημοσιογράφων για επίθεση από τον στρατάρχη Χαφτάρ

Εν τω μεταξύ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, Τούρκοι δημοσιογράφοι που εργάζονται στο τηλεοπτικό κανάλι Haber 7, κατήγγειλαν ότι δέχτηκαν επίθεση από δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ.

Όπως αναφέρει το κανάλι HaberTurk στην σελίδα του στο Twitter, ο δημοσιογράφος Mehmet Akif Ersoy και ο εικονολήπτης Hasan Dönmez δέχτηκαν επίθεση «από τον τρομοκράτη Χαφτάρ», χωρίς ωστόσο να αναφέρουν που δέχθηκαν την επίθεση.

Πάντως το κανάλι ανέφερε πως «οι τρομοκράτες επιτέθηκαν στο όχημα αρχικά με οβίδες και κατόπιν με αυτόματα όπλα», αναφέρει το κανάλι.

Δείτε την στιγμή της επίθεσης, όπως την αποτύπωσαν τα μέλη του τηλεοπτικού συνεργείου:

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης