Ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Νίκος Ρούσσης

Στο γεγονός ότι, όπως έχει παραδεχθεί και η Κομισιόν, πληθώρα τζιχαντιστών βρίσκεται στα Δυτικά Βαλκάνια, αποδίδουν διπλωματικοί παρατηρητές στο Στρασβούργο, την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου ΥΠΕΞ της ΕΕ να μην δώσει  ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων σε Σκόπια και Τίρανα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζουν, ακόμη, ότι ο ίδιος ο Επίτροπος Χαν, απαντώντας, στις 7 Οκτωβρίου 2019  σε γραπτή ερώτηση της Γαλλίδας ευρωβουλευτή της Ομάδας Ταυτότητα και Δημοκρατία Dominique Bilde, είχε αποκαλύψει πως είναι εν γνώσει της Κομισιόν η επιστροφή Τζιχαντιστών στα Δυτικά Βαλκάνια και ήδη βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τις χώρες της περιοχής, για την αντιμετώπιση των κινδύνων.

Αυτό που, σύμφωνα με τους ίδιους παρατηρητές, ανησύχησε ιδιαίτερα τους υπουργούς εξωτερικών της ΕΕ και επηρέασε την απόφαση τους, ήταν ότι:

-Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Γερμανικού Τύπου, χιλιάδες πολίτες των δυτικών Βαλκανίων εντάχθηκαν στο Ισλαμικό κράτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Σύμφωνα με τους Sunday Times, έχουν δοθεί  εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες , από τη Σαουδική Αραβία, σε ριζοσπαστικές ισλαμικές ομάδες στα Βαλκάνια.

-H Κομισιόν σχεδίαζε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις προσχώρησης με το Κοσσυφοπέδιο και τη Βόρεια Μακεδονία τον Ιούνιο του 2019 , με παράλληλη απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων.

Με βάση τα ανωτέρω κι’ όπως αναφέρουν «πηγές» της Γαλλικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ήταν αναμενόμενο μία από τις χώρες που «φρέναρε» την έναρξη προενταξιακών διαπραγματεύσεων με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, να είναι η Γαλλία που έχει δεχθεί και τα περισσότερα χτυπήματα από τρομοκράτες στην ΕΕ.

Τώρα, όπως ανακοίνωσε η Φιλανδική Προεδρία μετά το πέρας του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, το ζήτημα της διεύρυνσης της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια, παραπέμπεται στην Σύνοδο Κορυφής των 28.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης