Τα πιο σημαντικά αποτελέσματα των προκριματικών εκλογών στο Νιου Χάμσαϊρ για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών εντοπίζονται στην κατάρρευση του Τζο Μπάιντεν και της Ελίζαμπεθ Γουόρεν, καθώς και στην καθολική ανάδειξη του Μπέρνι Σάντερς στην πρώτη θέση, με την Έιμι Κλόμπουτσαρ να βρίσκεται στην τρίτη θέση και τον Πιτ Μπούτιτζετζ στη δεύτερη.

Το πρώτο συμπέρασμα έχει να κάνει με την απογοητευτική πορεία των υποψηφίων που βρίσκονταν προηγουμένως στις πρώτες θέσεις των δημοσκοπήσεων, σχολιάζει το POLITICO.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μασαχουσέτη έχει μακρά ιστορία στην εκλογή υποψηφίων από τον προκριματικό κύκλο του Νιου Χάμσαϊρ: Τζον Κένεντι, Μάικ Δουκάκης, Πολ Τσόνγκας, Τζον Κέρι και Μιτ Ρόμνι, όλοι κέρδισαν στο Νιου Χάμσαϊρ (ο Ρόμνι έχασε το 2008 και κέρδισε το 2012).

Από την άλλη μεριά, δεν θα μπορούσε να υπάρξει εκλογικό σώμα με καλύτερη σύνθεση ψηφοφόρων για την Ελίζαμπεθ Γουόρεν. Οι ψηφοφόροι του Νιου Χάμσαϊρ την έβλεπαν να διαφημίζεται από τα τοπικά ΜΜΕ στη Βοστόνη σχεδόν για μία δεκαετία.

Η ίδια είχε μια μεγάλη και καλά χρηματοδοτημένη προεκλογική εκστρατεία στην Πολιτεία, στην οποία λεγόταν ότι έχει την καλύτερη οργάνωση από όλους τους υποψηφίους για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το εκλογικό σώμα στο Νιου Χάμσαϊρ είναι γνωστό για τον φιλικό του χαρακτήρα απέναντι στις γυναίκες υποψηφίους. Οι δύο γερουσιαστές της Πολιτείας, αλλά και μία βουλευτική έδρα της στη Βουλή των Αντιπροσώπων καλύπτεται από γυναίκες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων μετά την κάλπη στις τοπικές συνελεύσεις του Δημοκρατικού Κόμματος, ποσοστό 57% των ψηφοφόρων ήταν γυναίκες, ποσοστό αυξημένο κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες από το 2016.

Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων που έλαβαν μέρος στις προκριματικές εκλογές (53%) ήταν απόφοιτοι κολεγίων, ενώ 60% δήλωσαν προοδευτικοί ή σχεδόν προοδευτικοί. Τα τρία μεγάλα θέματα που απασχόλησαν τους ψηφοφόρους του Δημοκρατικού Κόμματος ήταν: οι υπηρεσίες υγείας, η κλιματική αλλαγή, αλλά και η εισοδηματική ανισότητα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης