ΗΠΑ: Εισαγγελέας κατηγορεί τον πρόεδρο της Ονδούρας ότι δωροδοκήθηκε και βοήθησε στην εισαγωγή τόνων κοκαΐνης

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2021, 02:16
ΗΠΑ: Εισαγγελέας κατηγορεί τον πρόεδρο της Ονδούρας ότι δωροδοκήθηκε και βοήθησε στην εισαγωγή τόνων κοκαΐνης

Ο πρόεδρος της Ονδούρας Χουάν Ορλάντο Ερνάντες βοήθησε στη μεταφορά τόνων κοκαΐνης στις ΗΠΑ, υποστήριξε την Τρίτη ένας ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, στην έναρξη μιας δίκης για λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα Τζέικομπ Γκατγουίλιγκ, ο Γεοβάνι Φουέντες «δωροδοκούσε ακόμη και τον πρόεδρο της Ονδούρας» και χάρη στους δεσμούς του με την προεδρία δεν τον άγγιζε κανείς. Ο πρόεδρος έλαβε, μεταξύ 2013-14, περίπου 25.000 δολάρια για να εγγυηθεί την ασφάλεια του εμπόρου ναρκωτικών.

Ο εισαγγελέας είπε επίσης ότι στη δίκη θα καταθέσει ένας μάρτυρας ο οποίος «αισθάνθηκε σοκ και φόβο βλέποντας τον κατηγορούμενο καθισμένο δίπλα στον πρόεδρο». Ο μάρτυρας αυτός, ονόματι Χοσέ Σάντσες, υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος Ερνάντες είπε στον Φουέντες ότι θα μετέφερε «τόσο πολλή κοκαΐνη στις ΗΠΑ που θα φτάσει μέχρι τα ρουθούνια των γκρίνγκος».

Ο συνήγορος του Φουέντες, Έιλαν Σούλμαν, απάντησε ειρωνικά ότι «υποθέτει πως 25.000 δολάρια αρκούν για να διαφθαρεί ένας πρόεδρος» ενώ για τον μάρτυρα Χοσέ Σάντσες επισήμανε ότι έχει ζητήσει άσυλο στις ΗΠΑ και «έχει πολλά να κερδίσει και τίποτα να χάσει» καταθέτοντας κατά του πελάτη του. Προειδοποίησε επίσης ότι ένας άλλος μάρτυρας κατηγορίας, ο πρώην ηγέτης του καρτέλ ναρκωτικών Λεονέλ Ριβέρα, είναι «ένας από τους χειρότερους δολοφόνους» στον κόσμο.

Οι εισαγγελικές αρχές της Νέας Υόρκης θεωρούν ότι ο πρόεδρος Ερνάντες, 52 ετών, συνεργαζόταν με τον Φουέντες, αλλά δεν του έχουν ασκήσει δίωξη. Ο Τόνι Ερνάντες, πρώην βουλευτής και αδελφός του προέδρου, δικάστηκε επίσης στη Νέα Υόρκη τον Οκτώβριο του 2019 κατηγορούμενος για διακίνηση κοκαΐνης. Η ποινή του, που μπορεί να φτάσει ακόμη και τα ισόβια, αναμένεται να ανακοινωθεί στις 23 Μαρτίου.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2021, 02:16